Велика музичка прича Бисере Велетанлић

Две највеће дискографске куће у региону ПГП-РТС и „Југотон – Кроација рекордс“, објавиле су ЦД са 20 песама легендарне Бисере Велетанлић. Осим незаборавних хитова, ту су и песме које се први пут појављују на ЦД-у „Смејем се без смисла“, „Јутро ће променити све“ и „Још једна шанса“, нумера из серије „Жигосани у рекету“.

Чаробан, раскошан глас. Гласни и дуги аплаузи. Посебна харизма и шарм. Даровитост. Вољене песме и очараност људи, својеврсна су синергија која траје, између ове уметнице и публике. Бисера Велетанлић сигурно је златна нота, ових наших простора.

Хероина из света уметности чији глас греје душу и који је многе песме учинио вечним. Оне сада освајају ново време. Године 1960. први пут је наступила јавно у емисији Микрофон је ваш. На загребачкој телевизији дебитовала је 1963. године, у дуету са сестром, великом уметницом Сенком Велетанлић.

Уследили су фестивали „Опатија“, „Ваш шлагер сезоне“, „Београдско пролеће“, „Загребфест“, „Сплит“, МЕСАМ. Бисера је освајала прве, највише награде за интерпретацију од стручних жирија.

Побеђивала је и на фестивалима у Аустрији уз пратњу Бечког биг бенда, па у Луксембургу.

Драгоцено искуство стицала је по америчким клубовима у Немачкој, а наступала је често са биг бендовима састављеним од најбољих домаћих музичара на џез фестивалима, клубовима и ТВ емисијама.

Песме Златни дан, Мило моје, Не плачи, Што још ником нисмо дали, Ручак за двоје, Никада више, Бај, бај, бај само су неке од оних које су исписивале странице ове богате
музичке биографије, која је испреплетена и другим талентима. У доба велике популарности Бисера је глумила у култној телевизијској серији седамдесетих Грлом у јагоде и филму Сјај у очима.

Године 2017. снимила је спот за песму Корнелија Ковача Смејем се без смисла, у којем је осим певачког, поново одушевила и глумачким даром. Исте године награда за животно дело Интернационалног џез фестивала „Нишвил“, додељена је Бисери.

Пред нама је благозвучна збирка само неких од незаборавних песама, које је ова хероина, снимила за ПГП-РТС и оних фестивалских, из архиве „Југотона“, данашњег „Кроација рекордса“.

Време и људи су их одавно сврстали у антологије, а сада ће оне по ко зна који пут огрејати многа срца. Оне су ризница својеврсне уметничке чаролије. Једног живота богатог песмама. Експресија велике музичке приче, којој би се требало поклонити, и која ће се поштовати заувек.

Те песме су сведочанство о времену, које се у свету музике зове – Бисерино време.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво