Неџад Салковић прославља 60. година каријере

Део регионалних концерта „Вече севдалики“ биће посвећен обележавању 60 година уметничког постојања и рада истакнутог тузланског интерпретатора севдалинки Неџада Салковића.

Глас Неџада Салковића први пут се на радију чуо 1. априла 1958. године, прликом наступа на тадашњој Радио станици Тузла. Од тада до данас, принц севдаха, како га многи називају, снимио је близу 80 носача звука.

Јединственим гласом Салковић је дирао и разгаљивао срца публике широм света, а добио је више од 30 фестивалских награда, односно сребрених, златних, платинастих и дијамантских трофеја.

Иако има 78 година, прослављени певач каже да се и психички и физички осећа добро, али и гласовно, а о севдалинкама говори с великом љубављу.

„Дичим се својим надимком и настојим да га оправдам. Бавим се севдаликом све ове деценије и није фраза кад кажем да је она са мном рођена, јер сам имао од кога да је наследим. Све се мења, начин живљења је другачији. Некад се живело онако како треба да се пева севдалинка, полако, лепо, без стресова и мука...“, прича Салковић и додаје да је и даље у прилици да бира где ће наступати, односно да пева публици за коју зна да воли његове песме.

Волим да публици буде лепо, каже принц севдалинки, а када је њима, онда је и мени.

„Није ми напорно да и после шездесет година и даље певам. Сваки дан радим склекове. Добро се осећам, никада нисам запалио цигару, нисам се опијао и никада нисам закаснио ни минут“, открива певач тајну дуговечности свог гласа.

Салковић истиче да се радује што ће се поново дружити са публиком региона: „За љубитеље севдалинки то је празник јер уживамо заједно у ванвременским песмама и преносимо једни другима емоције. И после оволико година бављења музиком једва чекам да изађем на сцену и да запевам заједно са драгим колегама“.

На београдском концерту Вече севдалинки, 8. новембра, у Центру „Сава“, сву лепоту севдалинки ће, осим Салковића, изводити и Недељко Билкић, Изета Милишић, Реуф Фековић, Марија Шестић, Азра Хусаркић, Елма Хаџић те посебни гости, врсни певачи севдалинки, Неда Украден, Хари Мата Хари и Сашка Јанкс. 

Певаче ће пратити 12-члани оркестар маестра Динка Мујановића.

Београдска публика ће имати прилике да чује песме које никога не остављају равнодушним попут хитова Жуте дуње, Теби мајко мисли лете, Емина, Не клепећи нанулама, Чудна јада од Мостара града, С оне стране Пливе, Лијепи ли су мостарски дућани, Мој дилбере, Снијег паде на бехар на воће, Јутрос ми је ружа процвјетала, Кад ја пођох на Бембашу, Вино пију аге Сарајлије и многе друге те могу очекивати концертну вечер за душу и памћење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво