Музеј рокенрола – музичка и туристичка посластица у Зајечару

На 52. „Гитаријади“, крајем јуна у Зајечару, наступиће и светска звезда Били Ајдол. И то није све. Истовремено ће почети градња музеја рокенрола. Биће то јединствена, модерна установа која ће чувати трагове најстарије музичке рок манифестације у региону.

Почела је у прошлом веку, имала је успоне и падове, али је преживела. Мењала је локације по граду, али је без прекида организована. Зајечар је због ње добио и друго име. Град рокенрола.

„Гитаријада“ афирмише младе рок музичаре, публици приређује концерте за памћење, постала је бренд и ове године добија и музеј.

„Очекује се да Били Ајдол, који је и учесник 'Гитаријаде', постави камен темељац и, колико сам упознат, градске власти ће од њега затражити дозволу да се у склопу тог музеја изгради 'Хард рок кафе'“, наводи Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке крајине и центра за културу.

Најлепше место на Краљевици имаће јединствени музеј рокенрола. Осим тога, предвиђено је да ту буде и бина која се више никада неће померати, што значи да ће убудуће „Гитаријада“ искључиво бити на том простору.

На истом месту подигнуто је мало насеље за учеснике и госте, предвиђени су – паркинг, рецепција и ресторан. До почетка „Гитаријаде“ све ће, кажу, бити спремно.

„Драго нам је да у оквиру развоја туризма и туристичке понуде овог нашег краја, и ово буде једна од тих ствари, јер се поносимо том традицијом од 52 године. Нико у свету нема ову врсту манифестације“, наводи Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања наводи да је у току низ пројеката. 

„Пројекат изградње музеја рокенрола, и наравно врло сложен пројекат, наставка истраживања али и конзерваторских радова на локалитету 'Феликс Ромулијана'“, објашњава Вукосављевић.

Препознатљив по рок култури, Зајечар уз јединствени музеј рокенрола има велику шансу да употпуни не само културну, већ и туристичку понуду. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво