Планета сутра слави Дан џеза

Широм планете сутра се обележава Светски дан џеза, који је 2011. године установио Унеско са циљем да се истакне улога џеза у уједињавању људи целе планете.

Планета сутра слави Дан џеза Планета сутра слави Дан џеза

Светски дан џеза повезује заједнице, школе, уметнике, историчаре, академике и џез ентузијасте, који широм света славе и уче о џезу, његовим коренима, будућности и утицају.

Сваког 30. априла указује се неопходност интеркултурног дијалога, међусобног разумевања, џез се препознаје као средство промоције мира, дијалога међу културама, као уметничка форма која поштује различитости, људска права и достојанство и промовише слободу у изражавању.

У Београду Светски дан џеза биће прослављен концертом Ирене Благојевић у Дому омладине и програмом "Jazz a Vue 1927-2017" који организује џез центар и клуб „Михаило Миша Блам“.

Џез, поп и соул певачица Ирена Благојевић ће у Дому омалдине представити свој други албум Блистави град. Албум карактерише џез-поп жанр, којим се Ирена наметнула као зрео вокалиста, специфичног и препознатљивог стила, али и композитор, аранжер и текстописац.

Програм "Jazz a Vue 1927-2017" биће посвећен свим музичарима који су свирали џез, почев од Рафаела Блама и састава "Mickey jazz" до најмлађих.

У 15 сати ће са Студентског трга у Београду кренути отворени аутобус који ће се кретати Коларчевом улицом, Улицом краља Милана до Славије и истом трасом назад, а на крову аутобуса смењиваће се музичари: „Институт“ Вељка Николића, Игор и Јована Лазић (француски рог, гитара, флаута, вокал), састав трубача Новака Мијовића, трио „Матрас“ бубњара Николе Радојичића, трубач Владица Васић.

Програм ће се наставити у вечерњим часовима у џез клубу „Михаило Миша Блам“ великим џем сешном.

Светски дан џеза биће прослављен и у Нишу и Бујановцу у организацији „Нишвил џез фестивала“.

Као наставак сарадње започете пројектом „Џез - мултикултурални израз“ 2012, „Нишвил“ и Дом културе „Вук Караџић“ у Бујановцу ће уприличити концерт у сали Дома културе, где ће наступити састави "Irish Clovers" из Ниша и "Strangers From South" из Бујановца.

Целовечерњи концерт у Нишу биће и овом приликом одржан у сарадњи са клубом „Фидбек“ уз учешће Квартета Милана Петровића из Београда и ди-џеј Мастер Флоу из Суботице, а предвиђен је и џем сешн на којем ће наступити нишки музичари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво