Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза

Међународни дан џеза биће обележен сутра широм света, а Србија се прикључује прослави низом програма у Београду, Нишу, Лесковцу, Врању, Бујановцу.

Обележавање Међународног дана џеза – 30. априла иницирао је амбасадор добре воље Унеска Херби Хенкок и тог дана широм света се указује на моћ џеза да повезује људе, промовише интекултурни дијалог кроз разумевање и поштовање, шири слободу и креативност.

Сваке године централна манифестација се организује у неком другом граду.

Ове године то је Вашингтон и Бела кућа у којој ће наступити најзначајнија имена светског џеза.

На Тргу Републике у Београду свираће „Биг бенд“ РТС-а и Душко Гојковић, док ће у Дому омладине наступити Миона Делер Бабић и Лиjа Пале.

Независна група џез музичара „Београдски џез сервис“ поводом Међународног дана џеза организује први "Jazz crawl festival" на осам локација, а велики број клупских џез свирки повезаних у једној вечери имају за циљ да активирају Београђане и госте града, да крену од клуба до клуба, да слушају и доживе џез.

„Циљ овог фестивала је успостављање музичког догађаја који би славио и промовисао џез као живу музику са којом је слушалац у непосредном контакту, у његовом природном окружењу – клубу“, изјавио је Владимир Протић, идејни творац фестивала.

Сви љубитељи џеза ће моћи да уживају у музици и плешу у КЦ „Град“ уз наступ "The Down Beat Bear Band", у пивници „Берлинер“ свираће „Драган Миловановић трио“ са гостом Предрагом Ревишином, док Тања Јовићевић наступа у „Џез башти“.

У клубу „Муха“ на програму је "Swing night" са Бобаном Ђорђевићем и „Квартетом Горана Грбића“, а у клубу „Филип“ вече „Лејдис синг“ са Јеленом Јововић и још седам певачица.

Ди-џеј Жељко Керлета очекује публику у клубу „Леила“, у клубу „Улица“ пуштаће се плоче, а у „Метрополису“ биће организован џез маратон и посетиоци ће имати попуст на куповину џез албума.

Међународни дан џеза биће обележен и у Нишу, Лесковцу, Врању и Бујановцу.

У нишком клубу „Фидбек“ наступиће састави „Моба“ и „Наисблу“ и планиран је џез сешн, а у „Камерној“ сали лесковачког Културног центра биће организован концерт ученика Џез одсека Музичке школе „Станислав Бинички“ и наступ нишког бенда „Наисблу“.

У сали „Окце“ у Врању свираће „МЈМС Квартет“ из тог града и нишка група „Теврабулебра“, док ће у Бујановцу на Платоу Дома културе Међународни дан џеза прославити "Strangers from South" (Бујановац) и "Benny Nrickman band" (Ниш).

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво