Читај ми!

Тријумф „Животне трке“ на четвртом Белдоксу

Титулу најбољег домаћег филма четвртог Белдокса понело је остварење „Животна трка“ Младена Матичевића. У међународној селекцији, тријумфовао је филм Мантаса Кведаравициуса „Барзак“. Додела награда и свечано затварање смотре заказано је за 21 час у Дому омладине.

Животна трка Младена Матичевића најбољи је филм у домаћој селекцији Међународног фестивала документарног филма - Белдокс, наводи се у саопштењу жирија четврте смотре у Београду.

Између 16 документарних филмова, жири у саставу: редитељи Пуриша Ђорђевић и Вања Ковачевић и продуценткиња Вероника Радовић, једногласно је изабрао Матичевићев документарац, који је награђен плакетом и новчаним износом од 1.000 евра.

У образложењу је наведено да је Животна трка филм са „чврстом драматуршком структуром и јаким емоцијама, који је истовремено необична прича о тројици Етиопљана - маратонаца, који траже своју срећу у Србији, земљи из које људи одлазе управо да би је потражили на другом месту".

Најбољим филмом у међународној селекцији, у конкуренцији 15 остварења, проглашен је Барзак Мантаса Кведаравициуса, рађен у финско-литванској продукцији.

Чланови жирија: редитељ Роб Лемкин, Мартијн те Пас (програмски координатор ИДФЕ) и Матиас Хедер (селектор Док-Лајпциг) оценили су да се аутор Барзака одважио да створи „оригиналан кинематографски језик, који остаје утемељен у реалности ноћних мора из живота главних протагониста".

„Снажна поетска визија разоткрива свет изгубљених душа које без краја лутају између живих и мртвих, прошлости и садашњости. Филм је зрело сведочанство о истрајности људског духа", наведено је у образложењу.

Жири критике, у саставу Борислав Анђелић, Влада Џудовић, Иван Карл и Динко Туцаковић, доделио је Награду ФИПРЕСЦИ Србија за најбољи српски филм редитељу Дарку Бајићу за остварење О, Гринго, док је за најбољи филм међународног програма изабран документарац Бориса Геретса (Холандија) Људи који сам могао бити и можда јесам.

Критичари су похвалили храбар експериментални поступак холандског аутора (снимање мобилним телефоном) и оценили да даје подстрек младим људима да не чекају скупу опрему и средства да би снимили филм.

Бајићев филм о каријери фудбалера Дејана Петковића Рамба освојио је и награду публике.

Белдокс фестивал, у сарадњи са „Лимундо" тимом расписао је конкурс за снимање једноминутног документарца на тему „Моја визура, моје слободно време", а са 10.000 евра награђено је остварење Моје слободно време Емине Грбе.

Свечаним уручењем награда у Дому омладине вечерас се затвара четврти Белдокс, у оквиру којег је од 4. маја приказано укупно 78 филмова из 29 земаља, у два такмичарска и четири ревијална програма.

Директор фестивала Младен Вушуровић оценио је овогодишње издање фестивала веома успешним и скренуо пажњу на повећану посету, између 7.000 и 8.000 посетилаца, и модерну, технички одлично опремљену, салу у Дому омладине, где је публика уживала у филмовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво