Фејсбук на додели Оскара

Четири Златна глобуса и осам номинација за Оскара покренули су лавину коментара и расправа да је Финчерова „Друштвена мрежа“ доспела на листе потенцијалних добитника највише захваљујући популарности Фејсбука и имену Марка Закерберга.

Творац Фејсбука и најмлађи милијардер у историји, 26-годишњи Марк Закерберг предао је свој живот на увид свету. Дејвид Финчер снимио је филм о његовом животном путу, под називом Друштвена мрежа, који после освојена четири Златна глобуса доделу Оскара чека са чак осам номинација.

Тема бројних расправа последњих дана је колико су томе допринели Финчерова режија, глумачка екипа и ефекти, а колико име Марка Закерберга.

„Овај филм, по мом мишљењу, осим имена редитеља и теме којом се бави, нема ништа што би га номиновало за Оскара, али можда су та два разлога довољна. Нажалост, очигледно јесу", навео је редитељ Мирослав Момчиловић.

Има и оних који тврде да се играни документарац о харвардском генију заслужно налази у трци за Оскара, јер веродостојно приказује реалност и живот у свету у којем не престаје радозналост за оно што се дешава другима.

„Он је врло постмодеран у томе што третира личност која је наш савременик, у односу на медиј који толико значи у савременом свету, и то је битно. Као кад смо имали Грађанина Кејна, који је тада говорио о магнату издаваштва и био утицајан, то је било нешто што се дешавало у прошлости", истакла је продуценткиња Јелена Ђуровић.

То не мора да значи да ће публика за десетак година поново хтети Марка Закерберга, као што хоће Грађанина Кејна. Или ће можда баш Марк Закерберг постати грађанин Кејн за Интернет генерацију која све одговоре проналази управо на Фејсбуку.

Према Момчиловићевој оцени, Финчерово остварење неће проћи тест времена.

Редитељ и критичар Марко Костић дели тај став.

„То ће бити једна дневна вест, која ће бити актуелна и 'лајкована' један дан, и имаће такав статус у нашој будућности, повремено ћемо је 'лајковати'", нагласио је Костић.

Ипак, можда не толико често, као што посећујемо своје профиле на Фејсбуку.

„Врло интересантна појава је како једна виртуелна стварност какав је Фејсбук утиче на филм, који је, такође, виртуелна стварност, и како та рефлексија носи повратан ефекат, јер ће се филм вратити као повратан утицај на Фејсбук", образложио је Костић.

Редитељ Костић, ипак, сматра да је реч о недовршеном филму и да се светска кинематографија тим Финчеровим остварењем неће поделити на еру пре и после Друштвене мреже, онако како се савремени свет поделио на еру пре и после Фејсбука.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво