Почињу „Дани аустријског филма“

Манифестација „Дани аустријског филма“ у оквиру које ће у Дворани културног центра Београда бити приказано 12 новијих остварења различитих жанрова, стартује вечерас у 21 сат и трајаће до 20. октобра. Почасни гост је Штефан Рузовицки, добитник Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја 2008. године.

Аустријски редитељ Штефан Рузовицки, добитник Оскара за најбољи страни филм „Фалсификатори", вечерас у Културном центру Београда отвара „Дане аустријског филма".

На манифестацији под мотом „Други - то смо ми", коју приређује Аустријски културни форум, до 20. октобра биће приказано 12 филмова који ће употпунити слику о тој националној кинематографији.

Када су „Фалсификатори" 2008. године у Холивуду добили епитет најбољег филма ван енглеског говорног подручја, било је то велико признање аустријском филму, али како је и сам Рузовицки рекао, и посебна сатисфакција због свих аустријских синеаста попут Фреда Цинемана и Ота Премингера који су због нацистичког режима напустили земљу и почели каријеру у Сједињеним Државама.

„Ја нисам направио филм који оптужује јер су сви већ оптужени или мртви. Желео сам да снимим филм пун неизвесности, емоција, скривен од забаве који ће привући и млађе генерације које такође треба да спознају догађаје из прошлости", каже редитељ Штефан Рузовицки.

„Фалсфикатори" којим почињу „Дани аустријског филма", засновани су на истинитој причи. Гротескно приказују операцију „Берхнард", којом је Хитлеров Трећи Рајх готово сломио економију Велике Британије и Сједињених Држава, злоупотребљавајући Јевреје током Другог светског рата да фалсификују новац савезника. Немцима је то био начин да добију рат, а заробљеницима да преживе.

На питање због чега је важно и даље снимати филмове о том мрачном периоду историје, Рузовицки каже да нажалост, ствари попут расизма нису ствари које су се дешавале само у прошлости већ су и данас спорне.

„Покушао сам да направим филм о универзалним проблемима. Мој филм није лекција из историје. Он једноставно брише неке моралне дилеме и оправдава потребу за опстанком", наводи Рузовицки.

Уз „Фалсификаторе", нове тенденције аустријског филма приближиће нам и овогодишњи кандидат за оскара „Малецка", најгледанији аустријски филм у 2009. година, црна комедија „До последње кости", провокативна сатира о намештању телевизијских рејтинга „Укључи мозак", и судбине оних који са истока долазе на запад испричане у филму „Савети господина Куке".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво