Жена са сломљеним носем

Вишетруки победник недавно завршеног новосадског „Синема ситија“, филм „Жена са сломљеним носем“, редитеља и сценаристе Срђана Кољевића, свечано отвара фестивал српског играног филма у Сопоту који се одржава од 2. до 6. јула.

Након редитељског дебија „Сиви камион црвене боје" посвећеног почецима грађанског рата у Југославији, у остварењу „Жена са сломљеним носем", Срђан Кољевић приповеда о посттранзиционом друштву и јунацима заробљеним између прошлости и будућности. Говори о Београду данас, одбијању и привлачењу између староседелаца и дошљака.

„Хтео сам да направим нешто што мислим да и мени недостаје, а и публици недостаје, а то је да не затварајући очи пред свим тим премисама у којима живимо постоји неки излаз и да живот ипак може да победи", објаснио је Кољевић који потписује и сценарио овог остварења. 

У филму се прожимају три приче, судбине три пара који кроз немогуће љубави спасавају једни друге, превазилазе личне трауме и откривају истинске разлоге да наставе живот.

Ту је и главни јунак - Бранков мост као метафора за духовно и емотивно стање људи заустављених у саобраћајној гужви, али и у својим растуреним животима.

Према речима редитеља, „Жена са сломљеним носем"  јесте и градски „роудмуви" зато што спаја приче кроз лајт мотив Бранковог моста „дајући једну мозаичку слику Београда".

Иако обилује духовитим дијалозима, Кољевићев филм припада и жанру драме јер третира горке судбине јунака.

Београд је коначно сликан како и заслужује - напокон је добио неке од најлепших икада виђених панорама на филмском платну.

Одабрана музика са примесом носталгије као и препознатљиве филмске посвете и цитати у функцији су приче.

Глумци Небојша Глоговац, Аница Добра, Бранка Катић, Нада Шаргин, Јасна Жалица чине јединствену подршку Кољевићевој причи са очекиваном оптимистички интонираном завршницом.

„Жена са сломљеним носем" освојила је пет награда у Националној класи недавно завршеног фестивала „Синема сити", укључујући и ону за најбољи филм.

Кољевићево остварење свечано отвара такмичарски фестивал српског играног филма у Сопоту који се одржава од 2. до 6. јула, а уврштен је и у такмичарски програм Међународног фестивала у Карловим Варима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво