Читај ми!

„Зима једног пролећа“ на ФАФ-у – представници чешке школе о Прашком пролећу

На овогодишњем Фестивалу ауторског филма светску премијеру имало је остварење Милана Никодијевића „Зима једног пролећа“, о нашим филмским ауторима који су студирали у Прагу у време Прашког пролећа 1968. године.

Повод за снимање документарца Зима једног пролећа, о периоду Прашког пролећа, редитељу Милану Никодијевићу била је фотографија његовог професора Предрага Пеге Поповића, настала у јануару 1969. године.

Реч је о фотографији мртвог Јана Палаха, који се из протеста против совјетске окупације Чехословчке јавно спалио испред Националног музеја. Полазећи од ове фотографије која је пре 53 године обишла свет, Никодијевић је испричао причу о читавом протесту.

„Све то кроз сећање тадашњих непосредних учесника и сведока, а то су били, поред Пеге Поповића и остали представници такозване чешке школе југословенског филма – Горан Марковић, Срђан Карановић, Рајко Грлић и Лордан Зафрановић. Горан Паскаљевић је, нажалост, умро па га нема у филму. Сви они се сећају тих врло занимљивих и пресудних догађаја у другој половини 20. века“, каже Милан Никодијевић, аутор остварења.

Филм је сниман на локацијама на којима чешки ђаци данас живе, раде или на местима дешавања о којима причају, тако да је овај продукцијски захтеван пројекат стваран скоро две године.

„Хтео сам да филм изгледа мало разноврсније, снимали смо наравно, пре свега, овде у Београду, али смо снимали и у Хрватској, у Истри где живе Рајко Грлић, у Бањалуци где Лордан Зафрановић припрема свој нови филм Деца Козаре, снимали смо у Прагу један велики део филма, имали смо седам снимајућих дана и обишли скоро све те локације“, наводи Никодијевић.

Према речима аутора, ова тема о освајању слободе је универзална и актуелна и баш због тога се нада да ће обићи цео свет. На тај пут креће са Фестивала ауторског филма у Београду.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво