Читај ми!

„Тактонс“: Најуспешнији јавни сервис је Радио-телевизија Србије

Наша кућа проглашена је за најуспешнији јавни сервис са највише победа на Међународном такмичењу тонских снимака „Тактонс", које по 18. пут организује Радио-телевизија Војводине. РТС-у је припала и награда за јавни сервис са највише поена у радијској селекцији, па је тако ушао у историју овог такмичења, јер се до сада није десило да једна медијска кућа на „Тактонсу" добије укупно седам признања.

 

Наш колега Милан Филиповић поделио је прво место са колегом из Радио-телевизије Војводине Милорадом Ићитовићем у документарно-драмској категорији, са увек јаком конкуренцијом.

„Јако је тешко, јер се ту свака грешка чује. Тако да су чланови комисије јако ригорозни у оцењивању. Мада смо ми ове године прешли пет. Када се пређе оцена пет, то је јако добар снимак", рекао је Милан Филиповић, шеф групе за драмска снимања Радио Београда.

Од 72 снимка у 13 категорија, наша кућа однела је укупно седам награда, а друге колеге добитници из Радио Београда су и Милош Маринковић, Зоран Марић, Мирко Рамовић и Љубинко Гордић.

„Зато смо посебно поносни јер смо много тога урадили на дигитализацији да саму ту продукцију радијску доведемо технолошки на највећи ниво. Стога да, то је права формула очигледно. Дигитална продукција. Вешти и умешни дизајнери звука Радио Београда", рекла је Зорана Бојичић- директорка технике Радио Београда.

Најпрестижније награду „Иван Феце" установљену у знак сећања на оснивача такмичења, која се додељује за најбоље оцењени снимак, припала је, представнику јавног сервиса Словачке.

„Још сам у шоку јер овде радим тек годину и по дана. 15 година радио сам живе преносе. Покушао сам нешто ново и ево неко ми каже да знам да радим", истиче Михаил Валки, инжењер звука, из РТВ Словачка.

Константин Рајдовски из Бугарске добитник два признања бави се драмом, миксовањем, мастерингом. Први пут је овом такмичењу.

„За мене је најважније било зњање и искуство колега са којима сам комуницирао и који су урадили веома добре снимке продукцијски и представили их овде", додаје Константин Рајдовски. инжењер звука из Бугарског националног радија.

Ово је једино такмичење ове врсте у свету, а међународни жири има четири члана из Мађарске, Словеније и два из Србије, док се сваке године остали чланови бирају међу учесницима.

„Изузетно је важан систем оцењивања, систем жирирања, систем оцењивања свих снимака. Јако се води рачуна да оцењивање буде независно и да заиста победи најбољи снимак", нагласила је Маја Смиљанић, председница организационог одбора ТАКТОНС-а.

Ове године такмичили су се јавни сервиси Словеније, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Словачке, Румуније, оба јавна сервиса Србије и по први пут, јавни сервис Бугарске.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво