Читај ми!

Биоскопска публика ипак највише воли домаће филмове

У последње време понуда домаћих филмова je све већа тако да се у овом тренутку у бископима приказују три филма – „Ала је леп овај свет“, „Траг звери“ и „Комедија на три спрата“.

Филм Тома, попут кључа, отворио је биоскопе жељној публици. Имао је скоро милион гледалаца и прокрчио је пут до биоскопског платна и другим домаћим филмовима. Један у низу успешних био је и филм Лето кад сам научила да летим, који је видело око две стотине хиљада људи.

Ове године у биоскопима широм Србије премијерно је приказано преко двадесет филмова, а само у једној дворани поједено је скоро 38 тона кокица.

Комедија, акција, драма и хорор, свако има жанр који му прија. Ове године, кажу критичари, новина у филмској индустрији су биографске, верске и породичне приче.

„Ова година је доста занимљива. Пре свега јер је у биоскоп ушао један филм намењен деци, Лето кад сам научила да летим, то је одличан филм Раше Андрића, и јако је добро прошао у биоскопу. Имао је преко 200.000 гледалаца, што је једна респектабилна бројка и доказао је да постоји велико интересовање за овај жанр, нека то буде жанр породичног филма или филма за децу“, наводи Ђорђе Бајић, филмски критичар.

Велика је борба нашег филма и Холивуда. Српски филм успева да одржи 35 одсто укупне гледаности у Србији. Али има и друге непријатеље, оронуле биоскопе и пиратерију. Многи чекају и телевизијске премијере.

„Публика се враћа, али онако бојажљиво. Уколико постоји филм који публику враћа онда се она врати. И публика је некако избирљива у овом тренутку. Платформе су много тога промениле, па велики број филмова и не долази на биоскопско платно“, напомиње Игор Станковић, директор МТС дворане.

Критичари кажу да публика воли атрактивне приче и познате глумце. Зато је и филм Тома један од најгледанијих у протеклих десет година.

„Има те неке југоносталгије, неке носталгије према прошлости, мислим да је и то негде кликнуло. С друге стране, сам Тома је врло познат певач, људи га воле, његову музику и просто су пожелели да виде како његов живот изгледа у филмској обради“, сматра Ђорђе Бајић.

Ипак, нису стручњаци толики песимисти, верују да ће се људи све више враћати у биоскоп и да ће се са сваким новим домаћим филмом тражити карта више.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво