Читај ми!

Европски краткометражни анимирани филм у Дому омладине и Студентском граду

На фестивалу у Дому културе и Студентском граду у Београду биће представљена дешавања настала у протекле две године у области европског краткометражног анимираног филма.

19. Европски фестивал анимираног филма „Балканима" ове године доноси 93 краткометражна ауторска анимирана остварења, подељена у неколико програма. У главном такмичарском програму је 29 анимираних филмова, од тога пет у српској продукцији и копродукцији.

„Гледамо да то буду што различитији филмови у смислу различитих техника, да буду заступљене и лутка анимација и класична цртеж анимација или нове технологије уколико аутори са њом експериментишу", рекла је Мина Саблић, селектор и програмски уредник.

Фестивал чини и богат пратећи програм, ретроспектива македонског анимираног филма, радионица стоп-трик анимације за студенте и програм краткометражних анимирано-експерименталних филмова аутора Ерика Лајзера из Њујорка.
Осим тога и једно документарно остварење „Град анимације" посвећено педесетогодишњици загребачког „Анимафеста".

„Није било лако радити, радило се о копању архивима, проналажењу старих снимака од 1972.године. Прошло је пуно, и ево на фестивалу светске анимације прошло је пуно људи, пуно славних и оскароваца и евопских награда, аутора свих бекраундова и увек су се радо враћали у тај град. Посебно сам поносна да смо унутар филма добили награде и неких оскароваца, сачуваћу за изненађење ко су они", истакла је Паула Орлић, продуценткиња „Анимафеста" у Загребу.

Прве вечери отворене су и две изложбе у Дому културе Студентски град, цртежи Андрее Новићевић, која неговањем ироничног наратива тежи директној комуникацији са публиком и изложба артефаката и „Македонски анимирани филм од 1971. до 91." Обе ће бити отворене у току трајања фестивала, до 9. октобра 2022. године.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво