Радио Београд слави 98. рођендан

Радио Београд, први електронски медиј на Балкану, 1. октобра 2022. навршава 98 година постојања. Ово је значајан датум не само за Јавну медијску установу Радио Телевизију Србије, чији је Радио Београд саставни део, већ и за радиофонију у Србији и у Европи.

Радио Београд има изузетно живописну историју, која се пише и данас, и током деценија израстао је у националну медијску и културну установу највишег ранга. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи.

Инжењери Михаило Симић и Добривоје Петковић 19. септембра 1924. године из студија у Кнез Михаиловој 42, преко одашиљача у Раковици, емитовали су „пробни радио концерт“, због великог интересовања реемитован 26. септембра.

Од 1. октобра 1924. на таласу 1.650м уторком, четвртком и суботом од 18.45 до 19.45 емитован је програм „Концерти, берзански извештаји и остале новости“.

Радио Париз почео је са радом само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. Тек годину касније настали су Радио Москва и Радио Токио.

У периоду од 1924. до 1929. године радијски посленици постепено су овладавали техникама преноса и креирања програма.

У недељу, 24. марта 1929. године, из просторија на другом спрату здања САНУ, почело је редовно емитовање програма Радио Београда. Програм је најавила Јелена Билбија – Лапчевић.

Хор певачког друштва „Обилић“ отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму Ђакон Стефан и два анђела. Исте године емитован је први радио-пренос фудбалске утакмице, само три године после првог спортског радио-преноса у свету.

Утакмицу БСК – Југославија преносио је репортер Раде Стоиловић, а наставио Димитрије Стевановић, маратонац и службеник Радио Београда.

Током 1937. године почело је емитовање десетоминутне информативне емисије Радио Београда Актуелни час, а исте године основан је Симфонијски оркестар Радио Београда.

Од 1941. до 1944. технику Радија користила је немачка станица Зендер Белград.

Од 10. новембра 1944. почиње рад Радио Београда.

Једна од најслушанијих и најдуготрајнијих емисија Весело вече први пут емитована је 6. марта 1949. Почетком педесетих година двадесетог века настале су емисије Дневник и Спортски журнал.

Редовно емитовање Другог програма Радио Београда почело је 9. фебруара 1958, Трећег програма 1965. годинe. Програм Београд 202 први пут се огласио 1969, а 1983. почело је редовно емитовање Стереораме.

Радио Београд данас представља респектабилну медијску кућу која испуњава своју улогу у оквиру Јавне медијске установе РТС, негујући језичку и говорну културу, вишезначно и дубински осветљавајући друштвене феномене, ослушкујући жеље и потребе слушалаца у Србији и у дијаспори, настављајући да усмерава и поставља стандарде радиофонског стваралаштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво