Читај ми!

Светлост кад је свуда био мрак – документарац „Свето краљевство“ о Немањићима

У току је снимање документарно-играног серијала „Свето краљевство“ који ће се на нашем програму емитовати следеће године. Више од двадесет историчара и византолога говориће о успону српске средњовековне државе и владавини династије Немањић.

Тако почиње један од освајачких похода Немањића. Екипа документарно-играног серијала Свето краљевство покушаће да освоји и прикаже средњовековни период у којем су настале српска држава, црква и кроз који је стваран наш културни идентитет.

„Оно што је за многе мрачни средњи век за нас представља доба светлости и то светлости која кроз векове и кроз време некако проналази начин да допре и до данашњег дана“, каже аутор серијала Марко Савић.

Сценографија, костими, наоружање припремају се изузетно пажљиво јер је задатак да што верније осликају различите периоде средњег века.

„Овде можете видети једног витеза из периода Стефана Дечанског или с почетка владавине Душана Силног. Имамо све епохе, имамо и лепу колекцију тих ранијих оклопа у РТС-у“, наводи Огњен Косорић из удружења „Бели орлови“.

„Све је аутентично, све је тачно и једноставно уживамо да радимо овакве ствари“, каже глумац Петар Стругар.

Анимације, игране реконструкције и нарација обогатиће приче неких од највећих светских стручњака византологије. Ипак, сегменти средњег века заувек ће остати тајна.

„Ми ћемо дати прилику стручњацима да о томе говоре сваки из свог угла што ће пружити и прилику гледаоцима да виде да историографија није форензика и да некада истина измиче. Некада се може утврдити, а некада о њој постоје само мање или више аргументована мишљења“, објашњава др Срђан Пириватрић са Византолошког института САНУ.

Серијал од 12 епизода у продукцији „Блекбука“, биће емитован на РТС-у следеће јесени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво