Читај ми!

Драгиња искаче из своје коже - премијера филма „Да ли сте видели ову жену" у Венецији

Нови домаћи филм „Да ли сте видели ову жену“, у режији и по сценарију Душана Зорића и Матије Глушчевића, премијерно је приказан на 79. Венецијанском фестивалу у такмичарском програму Недеља критике. Снимљен је уз подршку Филмског центра Србије и РТС-а.

Вратили смо се на Мостру - осам година након што је у Недељи критике приказано Ничије дете и шест година након Кустуричиног На Млечном путу који се такмичио за Златног лава.

У ово касно лето, аплауз за Жену која је нестала, психолошку драму са надреалним мотивима и за главну јунакњу Драгињу, једну жену у три живота коју маестрално тумачи Ксенија Маринковић.

„Свака од тих жена је заправо нестала и најважнија ствар у свему томе је да је желела нестати. Зато што, ова прича на неки начин говори о кризи идентитета жена старијих рецимо или о кризи идентитета жена које више нико не треба или кризи идентитета данас људи свих који су данас послали мање-више непотребни ако не служе нечему", каже глумица Ксенија Маринковић.

Од домаћице, бабице која краде бебе, до бескућнице - у егзистенционалном експерименту Драгиња, искаче из своје коже.

„Ја мислим да је она универзални лик, да је средовечна жена један универзални лик зато што је најбољи пример некога ко је невидљив. То се мења од драме, комедије па до неке фантазије трилера зато што једноставан такав је и живот, час је смешно чак је ужасно. Тако је и Драгињи", објаснио је Душан Зорић, редитељ.

Вести о несталим особама у медијима, готово су свакодневица. Ауторима филма, тема за промишљање.

„Филм је најмењен свима који нешто имају у себи а некако су то потискивали у себи, зато што су сами себе уоквиривали у неке личне границе или су осећали страх од неког свог окружења, али мислим да је филм намењен свима", Матија Глушчевић, редитељ.

„Показали су се резултати улагања државе у српску кинематогафију и то се показало као добар рецепт, велики таленат младих људи којима је држава просто дужна да помогне да направе добре филмове и да прикажу свој таленат светској публици", истакла је Маја Гојковић, министарка културе и информисања.

Самим тим што је првенац - Да ли сте видели ову жену, конкурише за награду Млади златни лав за најбољи дебитантски филм. Након светске премијере на Лиду, извесно је да ће га публика у Србији погледати на једном од домаћих фестивала.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво