Читај ми!

Извиждали су је, а Џон Вејн киптео од беса – Холивуд исправља неправду од пре 50 година

Скоро 50 година након што је Индијанка, припадница Апача, Сачин Литлфедер у вечери доделе Оскара 1973. године изашла на бину да објасни да велики холивудски глумац Марлон Брандо не жели да прими Оскара због начина на који се у филмовима приказују Индијанаци, америчка Академија филмске уметности и науке јој се извинила за злостављање које је након тога претрпела.

Из Музеја филма америчке Академије речено је да ће 17. септембра Сачин Литлфедер (Мало Перо), која сада има 75 година, бити позвана на вече „разговора, зацељења и почасти“, преноси АП.

Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за најбољег главног глумца у филму Кум, Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то урадила на додели најпрестижније филмске награде на свету.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због „начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента“.

Неки у публици тада су је извиждали, а према речима сведока тог догађаја, глумац Џон Вејн, који се те вечери налазио у бекстејџу, киптео је од беса.

Литлфедер се сећа да је због свог кратког иступања на церемонији доделе Оскара те 1973. године, била изложена вишегодишњој дикриминиацији, подсмеху и физичким нападима.

Објављујући одлуку о позиву на извињење који је упућен овој храброј жени, Музеј америчке филмске академије је пренео речи председника Академије Дејвида Рубина који је написао да је говор који је одржала Литлфедер био снажан јавни иступ „који нас и данас подсећа на неопходност поштовања људског достојанства“.

„Злостављање које сте претрпели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживели и цена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога вам нудимо наше најдубље извињење и изражавамо вам наше искрено дивљење“, написао је Рубин.

Реагујући на писмо Дејвида Рубина Литлфдер је изјавила да је „дубоко охрабрујуће видети колико се тога променило“ од времена пре 50 година када је јавно одбила да прими Оскара у име Марлона Бранда због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво