Читај ми!

Сендмен: нова Нетфликсова серија култног аутора Нила Гејмана

У Сједињеним Државама и Великој Британији свако зна за стрипове о Сендмену. Објављивани су и у Србији. Сада ће Сендмен обићи свет и као Нетфликсова серија. Аутор Нил Гејмaн је дуго оклевао с екранизацијом.

Могу ли снови постати стварни? И ако могу – ко нас чува од кошмара? Нетфликс почиње са емитовањем нове серије о Сендмену. При том се не ради о екранизацији познате новеле Е. Т. А. Хофмана из 19. века, већ о стрипу аутора бестселера Нила Гејмaна.

Морфеј, господар снова, после дугог заточеништва мора да поврати своју власт и поново унесе ред у свет спавајућих и живих људи. При томе је срео много људи, али и смрт, чежњу и очајање – у људској форми. Он се креће кроз снове, кошмаре и сасвим нормалне улице.

Такав је Гејмaн. Његове приче се често одигравају у правом свету, али се у њима појављују фантастични елементи, како би се одгонетала људска природа, питање добра и зла, као и последње преостале загонетке нашег света. Гејман се посвећује областима људског живота које не могу да се објасне до краја: љубави, родитељству, сећању, пролазности, спавању и смрти, областима које понекад изгледају непријатно и близу једна другој.

Мистерије нас привлаче

Не каже се бадава да је човек који је умро „мирно заспао“. А америчка певачица Били Елиш на свом врло успешном деби-албуму пева: „Када заспимо, куда то идемо?“

Ова одважност у истраживању феномена које је тешко схватити јесте оно што чини добру фантастику. И публика је захвална Гејмaну. У Немачкој се можда може опростити некоме ко не познаје серију стрипова о Сендмену, али у САД су они култ. Објављени су и у Србији у издању „Чаробне књиге“.

Нил Гејмaн је постао култни аутор и његово име се обично помиње и када се прича о Стивену Кингу или покојном Терију Прачету. Његови романи, стрипови и кратке приче су култ. Објавио је безброј књига које су увек на листама бестселера, на пример Океан на крају улице. Та књига је одмах преточена у позоришну представу лондонског Националног позоришта – а она је била тако успешна да је кренула на турнеју по читавој Великој Британији. Многа његова дела су екранизована.

Спречавао екранизације 30 година

Нил Гејман пише фантастичне романе који се одигравају између нама познатих и нама страних светова. Његова дела су дуго важила као нешто што је немогуће екранизовати. Они који познају стрип Сендмен, знају колико се сцена одиграва у сновима и кошмарима, и колико је цртачки стил посебан. Али, сада је дошло време за екранизацију.

У интервјуу који је дао заједно са представницима Нетфликса, рекао је: „Више од 30 година, мој задатак је био да се побринем да Сендмен не буде адаптиран како бих спречио лоше екранизације“. Али, у међувремену се, како каже, ситуација у телевизијском послу променила: Постоје дуже серије које личе на романе, а имају и буџет који омогућава екранизацију фантастичних материјала.

Главу улогу Морфеја, тј. „Сна“, тумачи Том Стериџ, који пре одабира глумаца није читао стрип, а глумио је у позоришту и углавном у британским филмским продукцијама. Поред њега ту су и Гвендолин Кристи и Чарлс Денс. Први серијал Сендмена почиње у петак, 5. августа 2022. на Нетфликсу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво