Читај ми!

Мурал и филм за Матију из Младеновца

Тешко је постати идол и јунак младима, а прича о Матији Јанићу је таква. Њему су другови осликали мурал и снимили филм о његовом животу. Ево зашто ово није прича само о другарству.

„Матија је увек био атрактиван за околину, да не кажем италијан шмекерског духа са српским талентом и немачком дисциплином", рекао је Филип Ројевић, Матијин другар и волонтер Црвеног крста.

„Буквално више га нисам ни питао хоћемо да идемо на тренинг, он сам понесе торбу и после тога идемо заједно у црвени крст", истакао је Матијин друг.

Снимљен је и филм који су снимили волонтери Црвеног крста са Палилуле у знак сећања на Матију Јанића, њиховог другара, који је преминуо пре две године. Волео је скијање, музику, аутомобиле. Тренираоје рукомет. Више од свега, волео је да помаже другима. Био је волонтер Црвеног крста од своје десете године.

„Кад се сетим њега некако као да је имао неки људски, човечански, хумани компас. Увек је био тај неко, да ако си у његовом друштву не можеш да правиш лоше ствари",истиче Матијин друг.

„Из свих тих прича које нам старији причају и из његових дела која су и даље доста видљива у организацији, могу да кажем да не само мени, већ и другим младим волонтерима велики узор и да се угледамо на њега",истакла је Олга Кисинг, члан руководства омладине Црвеног крста

 Матија је изненада оболео од веома ретке болести и сви којима је помагао били су уз њега, али лека није било. Био је државни, градски и два пута европски првак у пружању прве помоћи.

 „Он је углавном чак и генерацијама изнад уствари старијима био та нека водиља, неко ко је окупљао то, неки жироскоп око чега се све окупљао. И они који су га познавали дан, два дана, небитно сви којима је помагао, и њих је та вест потресла и нико није остао равнодушан на тај губитак",истакао је волонтер.

У родном Младеновцу Матија је добио мурал. Другари кажу да је, док су цртали, све време поред њих стајао бели голуб. Отишао је када је мурал био готов.

Омладинска теренска јединица Црвеног крста Палилуле носи његово име. Он је, кажу његови другари, урбани суперхерој и неко ко је радио све на најбољи могући начин.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво