Читај ми!

На Палићу приказан филм „Стриц“ један од најшокантнијих и најоригиналнијих филмова

На 29. Фестивалу европског филма Палић, у оквиру такмичарског програма „Паралеле и судари“, премијерно је приказан филм „Стриц“ у којем насловну улогу тумачи глумац Мики Манојловић.

После Карлових Вари и Пуле, хрватско-српска копродукција Стриц, стигла је на Палић. Жири такмичарског програма Проксима на фестивалу у Карловим Варима, наградио је ово остварење специјалним признањем уз образложење „да је реч о узнемирујућем дебију који балансира на ивици гротеске и трилера“, док је критика у Пули оценила да је један од најшокантнијих и најоригиналнијих филмова снимљених у последњих неколико година.

Дугометражни играни првенац Андрије Мардешића и Давида Капца, на Палићу је приказан у програму „Паралеле и судари“.

„Код Стрица је заправо спој свега онога што ми карактерно јесмо и све оно што ми волимо. Све некакве наше филмске лектире, сви некакви наши филмски узори који су некако од жанра до арт-хауса“, наводи редитељ Давид Капац.

„Свак га може доживети на свој начин. Неко ће га гледат па ће му бити страшно, као некакав хорор. Некоме ће бити напето, па ће му бити трилер. Некоме ће то можда бити и духовито, па му може бити комедија. Некоме ће бити преспор па ће му бити арт-филм. Заправо, јако је тешко ставити га у некакав оквир“, наглашава редитељ Андрија Мардешић.

Радња филма почиње у Југославији касних осамдесетих, када се стриц враћа из Немачке за празнике. Породица ужива у божићном ручку до тренутка када почиње да звони смартфон, а они схвате да није 80. и да није Божић.

„Први дојам на снимању ми је био 'океј, ово нисмо никада видели' у Хрватској. Овако чудан, овако храбар. И да, то радимо, идемо у то храбро и никако другачије. То је био један константни ход по рубу, јер то је најопасније. Може бити лоше, а може бити и добро. Неће бити нешто средње“, тврди глумац Роко Сикавица.

„До Микија Манојловића смо дошли пуком срећом. Ми смо запели јер нисмо знали кога одабрати, кога узет да носи ту насловну улогу. Прво смо размишљали о млађем глумцу, али чинило нам се кроз кастинге да је то пренаивно и да треба неко са већим ауторитетом и већим искуством на екрану. Имали смо мејл адресу од Микија Манојловића из некаквих пријашњих пројеката, и одлучили смо послати мејл. Мики је врло брзо пристао и био нам је највећа и најбоља подршка“, додаје Капац.

Насловну улогу у Стрицу тумачи Предраг Мики Манојловић. Директор фотографије је Милош Јаћимовић који је снимио филмове Тилва рош и Оаза. Продуценти филма су Иван Келава и Томислав Вујић, док је српски продуцент Милан Стојановић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво