Читај ми!

Игор Гало добитник признања „Александар Лифка“ за доприност регионалној кинематографији

На Фестивалу европског филма Палић уручена је, прошле године установљена, награда „Александар Лифка“ за допринос регионалној кинематографији, глумцу Игору Галу, који је у пет деценија дугој каријери, сарађивао са најзначајнијим редитељима некадашње Југославије.

Најпознатији по улогама у остварењима Хајрудина Шибе Крвавца Мост и Валтер брани Сарајево, рођен у Ћуприји, али са најдужим животним стажом у Пули, Игор Гало је други пут стигао на Палић.

После искуства у жирију, сада је стигао по награду и подсетио публику и медије како је велика и значајна била југословенска кинематографија, у којој је он важио за југословенског Ален Делона, по мишљењу Бате Живојиновића.

„Погледајте који су то људи били. Погледајте како је изгледао Бата, Борис Дворник, Миха Балох Словенац, Гидра наш који је у Риму радио филмове. Нажалост ми више немамо фигуре тог става, тог сијања из њих. Нажалост немамо. Ја сам добио од оца фото-апарат када сам био у петом разреду основне школе, ја сам заражен заправо тим мирисом развијача. Деца сада и не знају да је развијач био и фиксир и те ствари. Ја живим филм дневно. Није то да се бавим филмом, него је моје опредељење филм и ту нема калкулација“, наглашава Игор Гало.

Од прве улоге у филму Имам двије маме и два тате, сарађивао је у више од 70 домаћих и страних продукција. Међу њима је и улога у филму Гвоздени крст Сема Пекинпоа. Деведесетих је са супругом основао Удружење за заштиту људских права. Помагали су старим и немоћним Србима који нису избегли из Хрватске.

„Тридесет година заговарамо неку правду. Шта је правда, када је од стране друштва где ми живимо, иде неправда. На друштвеном нивоу, на суставу је да реши проблем, а не на мени који диже апеле“, сматра наш прослављени филмски аутор.

После добитника награде „Александар Лифка“ за допринос европској и регионалној кинематографији, чека се још један добитник, и то какав. Добитник Оскара и Цезара, Мишел Азанависијус, стиже на Палић за крај фестивала.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво