Читај ми!

Сопот је поново центар филма Србије, додељене Статуете слободе

Јубиларно 50. издање СОФЕСТ-а свечано је отворено традиционалним дефилеом глумачких екипа и уручивањем Статуета слободе.

Под слоганом „Првих педесет“ синоћ је почео 50. Филмски фестивал у Сопоту. Поводом јубилеја, одлучено је да се за изузетан допринос филмској уметности доделе четири „Статуете слободе“, редитељу и сценаристи Здравку Шотри, сценографу Миленку Јеремићу, глумици Тањи Бошковић и драмском писцу и редитељу Душану Ковачевићу.

„Ја сам први кратки играни филм радио пре 50 година. Прошло је пола века и то је помало ужасавајуће, а оно што је апсурдно, ја сам сад старији од већине награда које сам добио, тако да ме и радује, мало ме и брине“, каже прослављени редитељ Душан Ковачевић.

„Веома сам срећна што овај фестивал опстаје. Не дешава се све у Београду, драги моји, важно је да се дешава у другим местима која немају 10 позоришта и 40 сала, него имају овај трг, имају срце отворено“, истакла је глумица Тања Бошковић.

Разноврсност филмског израза краси и овогодишње издање фестивала. Након свечаног отварања приказан је филм Тома Драгана Бјелогрлића, а до 10. јула у такмичарском програму наћи ће се још 25 играних филмова, од којих 3 мањинске копродукције.

„Има дебитантских филмова, искусних редитеља, филмова који ће имати премијеру на овом фестивалу, оних који су имали на међународном фестивалу, имамо филмове које воли публика, филмове које поздравља критика, значи широк дијапазон и надам се да ће бити фимова за све које воле филм“, наводи Снежана Богдановић.

Посетиоци Сопота и фестивала моћи ће да погледају изложбу плаката и фотографију, отворену у Галерији Центра за културу, инспирисану разноврсним графичким материјалима – визуелним решењима као и фотографијама и исечцима из штампе, који су обележавали и пратили пет деценија постојања СОФЕСТ-а.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво