Читај ми!

На клацкалици између трилера и фарсе – одржана премијера филма „Стриц”

Светска премијера филма „Стриц", у којем насловну улогу игра Предраг Мики Манојловић одржана је на 56. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима. Хрватско-српска копродукција подржана је на конкурсу за мањинске копродукције Филмског центра Србије, а ускоро ће се наћи и у домаћим биоскопима.

Међународни фестивал у Карловим Варима један је од најстаријих и најпрестижнијих европских филмских фестивала, на коме се прикаже више од 200 нових наслова. Међу њима је ове године и Стриц, који потписују дебитанти Андрија Мардешић и Давид Капац.

У трилеру мрачне атмосфере проткане апсурдним хумором и гротеском, улога вољеног стрица који се крајем осамдесетих из Немачке враћа у бившу Југославију за божићне празнике, као да је написана за ветерана Предрага Микија Манојловића.

„То само говори да млади гледају филмове који су снимљени пре него што су они пошли у први разред основне школе. Ово је озбиљан филм. Он је изван сваке баналности", рекао је Предраг Мики Манојловић.

На клацкалици између трилера и фарсе, идиличну атмосферу божићног ручка уз ћурку и француску салату, изненада прекида звук мобилног телефона, након чега је јасно да се ова друштвена сатира дешава у времену садашњем.

За празничном трпезом, осим хране, главни јунаци послужени су обилном порцијом напетости.

„Добро је када вас филм који сте радили изненади и одушеви вас. Мислим да имамно филм који је и за публику и за критику. Стварно сам јако срећан како је све испало", истакао је глумац Горан Богдан.

Стриц је у друштву са још 11 филмова, који се такмиче у оквиру новог такмичарског програма фестивала у Карловим Варима. Покренут је са намером да се ауторима из Источне Европе омогући већа видљивост на међународном плану.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво