Читај ми!

Премијера филма „Теслаши” у Културном центру у Панчеву

Свештеник Чедомир Милосављевић снимио је филм о крају у коме је одрастао, панчевачком насељу Тесла. Филм се премијерно приказује трећег јула у Културном центру у Панчеву.

Насеље Тесла једно је од најстаријих урбаних насеља у Панчеву, где је прва зграда изграђена 1960. године. До данас се много тога променило, али задржан је аутентичан изглед и „Теслаши" воле да кажу да живе у најзеленијем делу града из којег одлазе само они који морају.

„Ту су расле различите породице, различитог социјалног миљеа, али су из свих породица израстали честити људи са којима се и данас срећемо у граду и који су много постигли за напредовање и успех овог града”, рекао је Ернест Лацко, становник насеља Тесла.

Тесла  је била велико радничко насеље на чијем су се ободу налазиле бројне фабрике, а нестанком фабрика сијалица „Тесла”, „Клупка”, „Новитета” и „Банаћанке” изгубљен је и део идентитета.

„Данас су на том месту велики маркети и ‘Тесла’ са те стране и даље сија, али код нас који са сетом гледамо на прошла времена далеко оставља траг на неке дане кад су наши родитељи ишли у те фабрике да раде,а ми смо на конто тога безбрижно живели", напоменуо је Миланко Бодирога, становник насеља „Тесла”.

Филм је Чедомир Милосављевић посветио својим родитељима и комшијама, али и будућим генерацијама као успомену на један дугачији безбрижнији живот.

„Што сам старији све ми се више сећања враћају и онда сам замолио пријатеље са којима сам одрастао да ми помогну у томе да опишу моје одрастање кроз њихово казивање, а које сам ја доста и заборавио", истакао је Чедомир Милосављевић, аутор филма „Теслаши".

„Тесла" је одувек граду давала посебну светлост, а са овим филмом сијаће још јаче и још дуже.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво