Читај ми!

Српски документарац „Дуго путовање у рат“ уврштен у понуду Нетфликса

Српски документарни филм „Дуго путовање у рат“ од ове недеље и за период од наредних пет година, доступан je на Нетфликсу у 30 земаља Европе, пред публиком од готово 70 милиона претплатника.

Документарни филм Дуго путовање у рат, сценаристе, продуцента и редитеља Милоша Шкундрића, први је документарац из Србије који ће се дистрибуирати на Нетфликсу, највећој и најзначајнијој, светској филмској платформи.

На дан Сарајевског атентата, 28. јун, филм ће моћи да се гледа у следећим државама: Аустрија, Белгија, Бугарска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Хрватска, Исланд, Ирска, Италија, Kипар, Летонија, Литванија, Луксембург, Мађарска, Немачка, Низоземска, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Шведска, Велика Британија.

Поред тога, публика у Србији ће имати прилику да поново погледа филм на Првом програму РТС-а у 22. сат, 28. јуна.

Настао у периоду 2014-2018, Дуго путовање у рат је први документарни филм у свету који за тему има једно од најважнијих питања савремене светске историје, а то је због чега и како је дошло до Првог светског рата, круцијалног догађаја који је обликовао цео 20. век.

Уз помоћ најеминентнијих светских историчара и употребу филмског и документарног архивског материјала из Југословенске кинотеке и још 15 светских архива, овај напети историјски трилер прати политичке догађаје у Европи од краја 19. века до Јулске кризе 1914. и говори о томе како је Први светски рат планиран и припреман годинама пре Сарајевског атентата.

Филм је произведен уз подршку Министарства културе и Филмског центра Србије. Продуцент, сценариста и редитељ филма је Милош Шкундрић.

У филму учествују Џон Рол, Хју Строн, Жорж-Анри Суту, Олег Ајрапетов, Лотар Хебелт, Аника Момбауер, Доминик Ливен, Жан-Пол Блед, Алан Скед, Штиг Ферстер, Душан Батаковић.

Дуго путовање у рат је премијерно приказан ван конкуренције на Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду у марту 2018. а телевизијска премијера била је на Првом програму РТС-а, 10. новембра 2018, на  стоту годишњицу завршетка Првог светског рата и имала је (са репризама у истој недељи) гледност од преко два милиона гледалаца.

Филм је награђиван на међународним фестивалима у иностранству и приказиван на свим континентима, укључујући Универзитет у Токију и Смитсонијан институт у Вашингтону.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво