Читај ми!

Тесла, човек из будућности – филм о српском научнику одушевио публику у Риму

За мање од месец дана Никола Тесла би напунио 166 година, тачније 10. јула. Овај велики светски иноватор са наших простора у последње време изазива све већу пажњу. За то је заслужно и више од милион електричних аутомобила куће „Тесла моторс“, Илона Маска, који је изјавио да је компанију назвао баш у част Николе Тесле, као и уметници, глумци и режисери који га све више упознају и желе да му одају почаст својим делима.

Иако је Николи Тесли посвећено неколико филмова како документарних тако и дугометражних, филм Тесла, човек из будућности, краткометражни филм младог италијанског режисера и глумца Алесандра Парела, након што је први пут био приказан на Филмском фестивалу у Риму, освојио је више од двадесет светских награда и обилази фестивале бележећи изузетно велики успех. У чему је тајна овог остварења, питали смо самог аутора.

„Тесла ме је јако заинтересовао пре три године након једног сасвим случајног разговора са мојом продуценткињом тако да сам купио његове биографије, погледао све документарне филмове и оно што ме је запрепастило јесте да једној таквој особи која је урадила све што је он урадио за будуће генерације, за технолошки прогрес, није дат већи визибилитет, није му одата већа почаст. За мене је био велики изазов испричати причу таквог човека у 15 минута, његову визију, генијалност, нешто што је превазилазило време у коме је живео“, каже режисер и глумац Алесандро Парела.

„У филм сам ставио реченицу: 'Свет још увек није спреман за велику промену, а ви?', а постоји она позната Теслина изјава: 'Садашњост остављам другима, будућност је моја', јер он је знао да ће га тек у будућности схватити, пошто му нимало није било лако у епохи у којој је живео, са особама које су га окруживале и такмичиле се са њим; у свету где се све врти око новца. Он је био научник а не предузетник, све је уложио у науку и нове генерације и умро је сиромашан“, истиче Парела.

Филм Никола Тесла, човек будућности је интернационални пројекат сниман између Италије и Њујорка, у две верзије: једна је краткометражни филм а друга је верзија направљена у стилу 3Д виртуелне стварности.

„Тесла је био иноватор па сам и ја желео да урадим нешто другачије. Та друга верзија, поред краткометражног филма који сам третирао као да се ради о правом дугометражном филму намерно га завршавајући на један начин који може да алудира на наставак, јесте виртуална реалност снимана другачијом опремом и са 10 камера и на тај начин дајемо публици могућност да постане Тесла, да доживи то субјективно искуство. Мене је интересовала та људска страна и то што он као да је заиста дошао из будућности, био је превише испред свог времена, имао је непријатеље који су били завидни, чак су га прогласили и лудим али он је чињеницама показао да су његове визије конкретне. У једном чланку из Њујорк тајмса из 1900. године он је предвидео коришћење паметних телефона које је стигло 100 година касније, он је своје прототипе цртао у својој глави и можда су га се и плашили због те генијалности“, наводи Парела.

Једна од сцена из филма је снимана и у славном ресторану „Делмоникос“ у Њујорку где је Тесла често ишао на вечеру са пријатељем Марк Твеном. Алесандро је седео на истом месту на коме је седео Тесла и добио је кључеве од ресторана од менаџера српског порекла који је велики Теслин обожавалац.

Филм се допао публици и критичарима широм света, за неколико дана ће бити приказан и у Сарајеву на данима италијанског филма а Алесандро не крије да би волео да га упознају и у Србији јер зна да у Београду постоји музеј посвећен Тесли као и да је на нашим просторима познат и цењен много више него у свету. Он се нада да ће његов филм Никола Тесла, човек будућности, то на неки начин променити.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво