Читај ми!

Овогодишњи 14. Шпански метар поново се сређе са публиком кроз смех

На 14. издању Шпанског метра премијерно више од двадесет филмских остварења. Публика ће у Шпански метар закорачити кроз одабране класике шпанске кинематографије у Југословенској кинотеци.

За кинематографију земаља са шпанског говорног пордручја волимо да кажемо да нам је блиска, јер су нам и Шпанија и латиноамеричке земље сличне по темпераменту и схватању живота.

На 14. Шпанском метру 21 остварење ће нас још једном у то уверити. Почетак је био у знаку обележавања века од рођења Фернанада Фернана Гомеса, великог шпанског глумца.

„Одлучили смо да Фестивал отворимо класицима шпанске кинематографије у којима игра овај великан, један од најзначајнијих глумаца у Шпанији, а недовољно познат ван шпанског говорног подручја. Циљ Шпанског метра је да српску публику упозна са нашом кинематографијом и кроз нова остварења, али и кроз она која су део историје шпанског филма“, напомиње Бартоломе Молина, амбасадор Шпаније.

Главни фестивалски програм Савремени филм и ове године доноси неке од најбољих играних филмова на шпанском језику који нису приказивани у Србији.

„Ове године нам је жеља била да публици представимо забавне филмове, јер излазимо из тешког двогодишњег периода и мислимо да је најбољи начин да се поново сретнемо са публиком кроз смех. Друга тематска линија су остварења која говоре колико су се и како наши животи променили од почетка пандемије и како да као појединци и друштво одгворимо на те промене“, наводи Хавијер Вакас, уредник културе у Институту „Сервантес“.

Шпански метар има још два циклуса – Нови ибероамерички филм и Женски угао: Пркосан поглед који садржи четири филма насталих у форми уметничке исповести ауторки.

Куриозитет овогодишњег фестивала је да ће га 31. маја затворити српски филм, документарац С љубављу из Фуенлабраде, Александра Милетића који говори о 1992. години када је кошаркашки клуб Партизан постао првак Европе, упркос санкцијама, тако што се преселио у шпански град Фуенлабраду.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво