Читај ми!

Српска Мата Хари из Сијаринске бање – Вера Пешић на филмском платну

У Београду се снима филм „Вера“ - шпијунски трилер инспирисан причом о Вери Пешић, жени која је за време Другог светског рата била четвороструки тајни агент. Дебитантски филм Недељка Ковачића и косценаристкиње Кристине Ђуковић, снима се уз подршку Радио-телевизије Србије и Филмског центра Србије.

Јан Флеминг је по узору на Душка Попова, креирао лик најпознатијег тајног агента Џејмса Бонда - али, мало је познато да је Србија имала своју Мата Хари и то из Сијаринске бање - Веру Пешић. Говорила је шест језика, кретала се у највишим београдским круговима, упловила у шпијунске воде и постала сарадник врха немачке, француске и енглеске обавештајне службе. Информације је марљиво прикупљала и рапортирала југословенској служби.

„Ми се заиста трудимо да испричамо Верину причу, а не причу о историјским околностима, односно причу о једној жени која је била испред свог времена, која је била интелигентна, која је била храбра и која је некако пливала међу мушкарцима у једном јако тешком историјском тренутку", рекао је Недељко Ковачић, редитељ и сценариста.

А филмску Веру на сету, коју је оживела Јована Стојиљковић, упознајемо на пријему у Београду, у Вили Меплбек 1940. код ваздухопловног аташеа у британској амбасади. Говорила је:

"Сви ви бирате стране, а ја сам на мојој страни. Она није имала велике идела у почетку, али некако самим тим што воли филм, барем смо је ми направили да воли филм, да воли биоскоп, воли амерички, холивудски филм, она је желела да њен живот буде као Холивудски филм, а то баш није било тако романтично у то време", истакла је глумица Јована Стојиљковић.

Ово је и прича о положају жене у то време, у доминантном мушком свету - традиционалном балканском, али и професионалном шпијунском.

„Тумачим Тасу Димића, озбиљног шпијуна, троструког, швалера, боема, коцкара.Он је имао своје негативне стране у тој својој ратној биографији и политичкој, али генерално је сценаристичким пером представљен као један сладак, позитиван лик, шармер", рекао је глумац Никола Којо.

Многе историјске личности присутне су у филмској причи, попут генерала ваздухопловства Југословенске војске Боривоја Мирковића.

„Увек је добро и драгоцено када се ослонимо на историјску грађу, јер онда ту нема домишљања и измишљених проблемских структура, него заиста пратимо једну убедљиву причу, видимо притоке разних интересних сукова, разних дешавања", истакао је глумац Небојша Дугалић.

Веру шпијунски трилер са мелодрамским и елементима психолошке драме, чија се филмска премијера очекује у октобру, пратиће и серија коју ћемо гледати на РТС-у наредне године.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво