Читај ми!

„Знаци живота“ најбољи кратки документарни филм на фестивалу Cannes Shorts у Kану

Филм „Знаци живота“ редитеља Марка Николића проглашен је за најбољи кратки документарни филм на фестивалу Cannes Shorts у Кану. Ово је, како наводе аутори, филм потраге за судбином одавно напуштених хотела у Србији, кроз које нас врло емотивно воде бивши запослени. Њихова судбина је метафора стања у којем се наше друштво налази.

Документарни филм Знаци живота редитеља Марка Николића, комбинацијом визуелно и историјско-наративних елемената открива да се у некада пуним ходницима и салама хотела још увек крију снажни знаци живота.

„Носим најлепше успомене из детињства из хотела широм Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а у неком тренутку сам се запитао шта се тамо данас дешава. Да ли ти хотели још увек раде и ко ствара нове успомене у њима? Решио сам да истражујем. Кренуо потпуно самоиницијативно по Србији. Обишао сам више десетина напуштених хотела и једноставно сам успео да стекнем некакву слику“, објашњава редитељ Марко Николић своје мотиве да се посвети овој теми, гостујући у Јутарњем програму.

Сваки од ових објеката је права ризница занимљивих прича јер су се у њима дешавале свакакве ствари, додаје Николић. Преовлађују лепи утисци, али има и изузетно непријатних и сурових ствари које су се дешавале, а о којима се такође говори у филму.

„Филм се заправо заснива на емоцијама које људи гаје према свом бившем радном месту. Прича се о добу које је било хуманије и због тога га се они радо сећају“, сматра редитељ.

У филму се појављују хотели „Жубор“ у Куршумлијској бањи, „Тара“ на Тари и хотел „Подриње“ у Бањи Ковиљачи. Николић напомиње да је реконструкција хотела „Жубор“ у току, почела је и обнова хотела „Подриње“, само је „Тара“ и даље у изворном стању.

Филм Знаци живота ће ускоро бити приказан и на неком од домаћих фестивала, а како истиче Марко Николић, филм комуницира са публиком у целом свету, али је првенствено усмерен ка емоцијама домаће публике.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво