Читај ми!

Серија „Нечиста крв“ подсетила на тежак положај жене: „Ћути и трпи, то ти је женски посао“ - ко су биле Ката и Анђа

Прве епизоде дуго ишчекиване серије „Нечиста крв“ видело је више од милион и шесто хиљада гледалаца. Овог викенда наставља се сага о пропадању велике врањанске породице инспирисана делима Боре Станковића.

Причу коју је биоскопска публика могла да види у филму Нечиста крв: Грех предака - проширену и обогаћену новим сценама - гледаћемо и у трећој епизоди која је на програму у суботу, 11. децембра.

Од четврте епизоде (недеља, 12. децембар) пратимо догађаје који су наступили после оних из филма - сазнаћемо шта се даље дешавало са синовима Хаџи Трифуна, Јовчом и Митом и њиховим потомцима...

Оно што је у прве две епизоде дубоко потресло гледаоце је свакако судбина Анђе, Јовчине друге супруге, мајке Мите и Арсе. Када је досадила богаташком сину, он одлучује да је пошаље у манастир. За Анђу то пре свега значи да више никада неће видети своју децу.
Глумица Милица Гојковић је сјајном интерпретацијом у великој мери допринела да доживимо сву трагику овог лика.

„Анђу затичемо у тренутку када она више није Јовчина жена...", каже Милица и додаје: „Она је једна од оних младих жена чије су душа и свест биле у раскораку са положајем и улогом која јој је одређена. Она је пробала да не буде неко ко ће стајати погнуте главе и то је итекако имало последице које је она трпела".

Судбина слична Анђиној лако је могла да снађе и Кату, њену свекрву. У потресној сцени коју смо видели у другој епизоди, Ката теши Анђу након што су јој одузета деца, и у једној реченици сажима сву тежину њиховог положаја: „Ћути и трпи, то је женски посао, снајо, роди, па умри".

Њих две представљају оличење патње и искоришћености жена у суровом патријархалном свету који у својој основи крије дубоку аморалност. Иако различитих година и статуса у породици, оне деле сличну судбину. За разлику од Анђе, Ката је успела колико толико да се избори за своју позицију, али тек после година и година трпљења.

„Ката је пример жене која је најбоље умела да ћути, трпи, да зажмури, да окрене главу кад треба, да поднесе сва понижења", каже Нела Михаиловић која тумачи Кату.

„И кад је све то поднела и издржала, дошла је на пиједестал наводно газдарице куће, заправо жене и мајке која је нека врста стуба ‘из сенке'. Она има одређени утицај на мужа, али само дотле да може да му каже своје мишљење, да може да му се насамо у соби супротстави", објашњава Нела.

Серија обухвата период од чак 40 година 19. века и снимљена је у продукцији РТС-а и "This and That Productions". Аутор сценарија је Војислав Нановић, а режирали су је Милутин Петровић и Горан Станковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво