Читај ми!

Изложба костима из серије „Нечиста крв“ у РТС Клубу до половине јануара

У РТС Клубу отворена је изложба костима из серије „Нечиста крв“ чију прву од десет епизода гледаоци могу да прате на Првом програму РТС-а већ ове суботе после другог Дневника.

Део костима које ћемо гледати на малим екранима доступан је и уживо само док траје емитовање серије, до 15. јануара.

Прича о три генерације једне врањске породице, инспирисана делима Боре Станковића, дешава се у доба када је одећа највише говорила о социјалном статусу и пореклу.

Вишемесечно истраживање претходило је стварању костима за више од 150 ликова из различитих друштвених слојева.

„Жене из богатих кућа су пратиле моду гледајући на Призрен, значи оријентална мода Османског царства. Мушкарци из тих богатих породица су пратили модел одевања мушкараца у ослобођеном делу Србије. Јер то је средина 19. века када југ Србије и Врање још увек нису били ослобођени“, објашњава Марина Вукасовић Меденица, костимографкиња.

У аутентичним костимима глумцима је било лакше да дочарају ликове и осете атмосферу времена.

„То се управо десило са овим костимом који је заиста инспиративан и перфектно урађен јер не само да је добро приказао епоху, не само да је на једном естетско високом нивоу, него је заиста мени помогао да изградим карактер Хаџи Трифуна“, наглашава Драган Бјелогрлић.

„Пошто су ти људи носили пуно слојева тих костима који су споља јако лепи, а суштински је тешко носити то и то време је слично томе. Споља јако лепо украшено, а изнутра утегнуто“, наводи глумица Теодора Драгићевић,

Дела Боре Станковића преточена су у актуелан и савремен културно-уметнички триптих који чине филм, серија и књига оригиналног сценарија Војислава Нановића, која ће ускоро бити представљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво