Читај ми!

Николина Фригановић: Лик Мирјане у серији „Бранилац“ ми је била љубав на прво читање

Прошлог уторка на првом програму РТС-а почело је емитовање серије „Бранилац“, у режији Јелене Светличић. Узбудљив серијал, рађен према истинитим догађајима описаним у књигама адвоката Оливера Ињца „Велике адвокатске одбране“ и Филота Филе „Бранио сам на смрт осуђене“, као и према оригиналним архивским предметима адвоката Вељка Губерине и Томе Филе, чине заправо ванвременске приче о људским судбинама и професији која се темељи на заклетви да брани човека, а не дело које је почињено.

У првој епизоди серије Бранилац под називом Трагедија једног Кордунаша упознали смо Мирјану Ђанковић, која са супругом живи наизглед миран и складан живот, све док се не појави успешни потпоручник Милован Вујисић. Мирјану Ђанковић тумачи једна од најбољих глумица Народног позоришта Републике Српске, Николина Фригановић, са којом је разговор водила Лидија Георгијев.

Како сте Ви доживели лик Мирјане Ђанковић коју тумачите у серији Бранилац?

– То је била љубав на прво читање. Када сам погледала сценарио и када сам га прочитала, аутоматски сам се заљубила у тај лик и мислим да је то улога какву би свака глумица пожељела да игра. То је онако, један пунокрвни карактер, један сочан материјал за рад. Изазован. Интригантан. У сваком смислу је било занимљиво радити. Ја сам је пригрлила, ето. То је била љубав на прво читање и мој одговор је одмах био да.

Улога је сочна, али цела њена прича можда у тренутку када се све то дешавало, није била свима сочна. Колико Ви правдате или осуђујете своје ликове?

– Ликове које играм увек на неки начин морам да браним и стојим иза њих. Чврсто да стојим иза тога што радим. Она сигурно у то време када је живела и када су владали неки други системи вредности, када су друштвене норме биле другачије и када се живело другачије, није била омиљени лик у средини у којој је живела. Не само омиљени лик, већ мислим да су људи негде осуђивали њен начин живота. Ја сам је правдала са једном најважнијом ствари, а то је да је она била заиста заљубљена и да је то радила из огромне страсти и љубави према једном човјеку. Да, она је негдје суштински погријешила и то није било поштено и честито према породици њеној, али те ствари су биле много јаче од ње саме и просто су је некако завеле, залудиле. Изгубила је компас. Али није одустајала. Није одустајала од те идеје да има неки живот са тим човјеком који се тако ненадано појавио у том мјесту у којем су они живјели. Мада, мислим да га је она негдје и призвала у свој живот, јер јој је то недостајало.

Шта мислите, како би данас њена прича изгледала?

– Како би њена прича сад изгледала заиста не знам. Вероватно би отишла у неки екстрем с обзиром на начин како ми данас живимо, како перципирамо и доживљавамо неке ствари око нас и колико су се животне вредности извитопериле. Тако да, вероватно би нека верзија Мирјане данас била много радикалнија.

Како сте сарађивали током снимања с обизиром на то да је серија специфична, односно и играна и документарна структура? Да ли је било неких проблема?

– Припрема је заиста пола посла. Били смо добро припремљени. Договарали смо се буквално све. Свако вече смо имали неку врсту брифинга. Правили смо план за сутра, разговарали о сценама. Били смо припремљени за оно што нас чека на снимању. Тако да је само снимање текло врло глатко у једној пријатној, радној атмосфери. Врло професионално. Зближили смо се, успоставили неке нове контакте, нека нова пријатељства. Ја се заиста радујем што ће ова серија наћи свој пут и мислим да ће наћи прави пут до публике, а њима од срца желим да им ово буде први у низу успешних пројеката који ће да раде.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво