Читај ми!

Филм о јагодинској легенди Жићи Крстићу

На 10. Међународном фестивалу спортског филма на Златибору међу осам најбољих приказан је и филм „Цели живот у игри“ о познатом спортском новинару Жићи Крстићу. Узбудљиву филмску причу о његовом животу направио је унук Бранко Крстић, немачки редитељ српског порекла, а филм је награђен за дизајн и фотографију.

Каријеру професионланог новинара Живомир Жића Крстић започео је половином прошлог века. Као спортски новинар пратио је сва догађања у Јагодини али и спортисте из мале средине који су широм света постизали врхунске резултате.

Његова страст према послу била је инспиративна унуку Бранку Крстићу, немачком редитељу српског порекла који је покушао да дедин професионални живот преточи у филм.

„Целог свог живота мој деда је био страствен у вези спорта, новинарства, људи и уметности. Било је веома инспиративно направити филм о њему јер он је велика јагодинска легенда“, каже немачки редитељ Бранко Крстић.

Од два и по сата колико је трајала прва верзија филма Бранко је направио краћу фокусирајући се на каријеру и креативни дух свога деде.

„Он је успео да баш прочита и чује емоције из сваког казивања јунака овог филма, да није тога он не би био тако уверљив“, навео је Александар Аврамовић, селектор фестивала спортског филма.

У позним годинама научио је Жића да користи компјутер. Својим укућанима у шали је говорио да би написао стотине књига да је само имао технику којом сада располажу новинари.

Према свом сведочењу искуцао је 1,35 милиона знакова, што значи да је толико пута морао да удари у типке писаће машине, а његова ћерка Нина каже да је заједно са братом приметила колико су Жући били равне јагодице.

У деведесетој години живота Жића Крстић се не предаје, припрема нову књигу, а на емотивном сусрету са публиком обећава нове текстове јер жеља за писањем још траје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво