Читај ми!

„Нечиста крв – грех предака“, проклетство људске природе и шта је претходило Софкиној пропасти

„Нечиста крв – грех предака“ је филм који је у четвртак премијерно приказан на фестивалу на Палићу. Сем што нам приказује Врање 19. века из угла Боре Станковића, филм је и прича о томе како је дошло до пропасти чувене Софке из Бориног романа. Ово је филм о људској природи, личном и колективном греху, који ће вас натерати на размишљање, каже редитељ Милутин Петровић.

„Сценарио смо открили у згради старог студија Радио-телевизије Београд на Сајму. У једној просторији која је служила као архив, Бојана Андрић је рекла да је видела један примерак сценарија. Пронашли смо га у последњем ормару“, објашњава Милутин Петровић.

Како каже, тада још није знао да ће га искористити, већ је само хтео да задовољи своју радозналост.

Мишљење му се, међутим, врло брзо променило.

„Прочитао сам прву сцену и био одушевљен. Прва сцена изгледа као почетак филма Сема Пекинпоа. Онда сам прочитао свих десет епизода сценарија и сви који су после тога прочитали су исто реаговали“, истиче Петровић.

Прича покрива све аспекте, од појединачног до колективног.

„О једном човеку такав какав је он, како смо га направили и како га је Бјела направио. Онда свакако има везе са Врањем у југом Србије, па онда и са читавим културним кругом Срба, Балканом и, на крају и суштински, са људским бићима иначе“, наводи Петровић.

Нечиста крв – грех предака се односи на време које је претходило драми коју ће доживети Софка. Односи се на њене претке.

„Ово је дубок филм. Није филм који ће вас кад се заврши оставити насмејане и радосне. Тера вас на ћутање и размишљање о њему“, закључио је редитељ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво