Читај ми!

„Нечиста крв – грех предака“ данас премијерно на палићком фестивалу

Шестог фестивалског дана, филм „Нечиста крв – грех предака“ редитеља Милутина Петровића, имаће светску премијеру на смотри европског филма на Палићу.

Након приказивања остварења Нечиста крв – грех предака, у оквиру Главног такмичарског програма на Летњој позорници на Палићу, публици ће се поклонити редитељ Милутин Петровић, као и глумци Драган Бјелогрлић, Нела Михаиловић, Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић и други, најавили су организатори фестивала.

Филм прати причу о Хаџи Трифуну (Бјелогрлић), угледном српском трговцу, који покушава да очува мир са турским властима, али и да одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом.

Нечиста крв – грех предака снимљен је на основу давно изгубљеног сценарија редитеља Војислава Нановића (1922–1983), насталог по мотивима дела Боре Станковића (1876–1927), који су Бјелогрлић и драматуршкиња Бојана Андрић пронашли у складишту старих папира, а нову адаптацију је урадила Милена Марковић.

Милутин Петровић је рекао палићком Филмском журналу да је сценарио сачуван као пожутела копија из времена кад је серију припремао редитељ Жика Павловић (1933–1998).

„Знао сам да је (редитељ) Миша Радивојевић причао да је то најбољи сценарио који је прочитао. Био сам шокиран када сам схватио да је сценарио, писан седамдесетих година прошлог века, и даље вредан реализације“, рекао је Петровић.

Нечиста крв – грех предака је, како оцењује, српски вестерн на јужњачки начин, јер је средина 19. века време највише филмовано у вестернима, и онда „не можеш да избегнеш везу са класицима историје филма“, какве су снимали редитељи Џон Форд и Сем Пекинпо.

После филмске историјске драме Нечиста крв – грех предака, уследиће и серија на РТС-у. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво