Читај ми!

Македонско-српски филм „Северни пол“ премијерно на Канском филмском фестивалу

Нови кратки филм Марије Апчевске имаће светску премијеру у оквиру званичне селекције фестивала у Кану. Филм је настао уз учешће српских аутора и уз подршку Филмског центра Србије

Од 3.739 кратхих филмова пријављених за такмичарски програм Канског фестивала (The Short Films Competition) међу 10 изабраних налази се филм Северни пол, који је настао у копродукцији Северне Македоније, Србије и Мађарске.

Филм ће бити приказан 16. јула и бориће се за Златну палму.

Редитељка Марија Апчевска је једна од успешнијих македонских аутора млађе генерације. Продуцент је Роберт Насков са компанијом „Кино Око“ (Северна Македонија), а копродуценти су Милош Љубомировић из "Servia Filmа" (Србија), Миодраг Поповић из "Forgradeа" (Србија), и Питер Секереш из "Tivoli Production-а" (Мађарска).

Пројекат је развијан у оквиру радионице Ниси маса – European Short Pitch и снимљен на локацијама у Македонији на 16мм траци.

Главне улоге тумаче Антонија Белазелколска и Лука Митев. На филму Северни пол су радили спрска костимографкиња Биљана Гругур, монтажер Драган вон Петровић, дизајнер звука Бојан Паликућа, колориста Горан Тодорић, координатор копродукције Властимир Стевановић и дизајнер постера Ненад Радојчић (Браћа Буразери).

Филмски центар Србије подржао је пројекат Северни пол на конкурсу за суфинансирање мањинских ко-продукција 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво