Читај ми!

Снима се ратна драма "Хероји Халијарда" - слика херојства српског народа

Серије емитоване на нашем првом програму, имају највише номинација на Сарајевском филмском фестивалу. Од укупно 16 из целог региона, у конкуренцији је 9 емитованих на РТС-у. Док оне претендују за награду снима се још једна - "Ваздушни мост" и филм ратна драма "Хероји Халијарда" и ТВ серија подсећа на једно од највећих херојства српског народа у нашој историји.

Броји се на стотине документарних и играних филмова ратне тематике са Балканског тла. Први пут - о херојству Срба који су спасили више од пет стотина америчких пилота у селу Прањани код Сувобора. Те 1944. године у историју светског ваздухопловства уписала се и операција "Халијард".

„У расплету догађаја у другом светском рату, српски сељаци су показали огроман степен хуманости, доброчинства и доброте. Пројекат се ради не зато да би показали шта се догодило већ због тога да ставимо у тежиште тај један аспект унутарње душе српскога народа", истакао је Радош Бајић, редитељ и сценариста филма.

Прича о херојима Халијарда није класично огледало историје, већ уметничко дело засновано на истинитој причи о храбрим Србима који су спасили америчке пилоте.

„Историја је увек важна, морамо запамтити неке ствари. Не смемо остати глуви ни слепи на неке ствари. Ово је серија о тој ја бих рекао најчуднијој или најмазохистичкијој акцији у историји Срба, која не верујем да би се могла наћи у историји било ког народа на планети", рекао је глумац Жарко Лаушевић.

Аутентична сценографија у селу Прањани је место где се одиграва највећи део радње филма и серије. У једном од најдраматичнијих делова српске историје, домаћинство Косте Јовића биће оличење српског народа.

У серији и филму игра више од стотину глумаца, домаћих и страних. Снимаће се током ове и следеће године, а премијера се планира за 2023.године.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво