Читај ми!

Отворен 49. Фест, први Фест под маскама

Пројекцијом филма Велико ископавање у београдском Центру „Сава“ почео је 49. Фест. Један од добитника „Београдског победника“ Раде Шербеџија прогласио је фестивал отвореним.

На истом месту где је пре нешто више од годину дана одржан прошли Фест, који је био последњи међународни филмски фестивал пре избијања пандемије и проглашења ванредног стања, у Центру „Сава“, окупили су се 49. пут љубитељи покретних слика.

Ово издање Феста је први међународни филмски фестивал који се одржава у биоскопу са публиком и гостима и, може се рећи први Фест под маскама.

На свечаном отварању најпре је минутом ћутања одата пошта свим жртвама коронавируса, а затим су се на великом платну нашли филмски великани без којих смо остали између два Феста.

Традиционално, на отварању, уручени су „Београдски победници“ за изузетан допринос филмској уметности. Реч је о наградама које је када је ступио на место уметничког директора установио Југослав Пантелић.

„Мислим да не треба претерано објашњавати због чега су Пуриша Ђорђевић и Раде Шербеџија заслужили 'Београдског победника' за изузетан допринос филмској уметности баш као и Миљен Кљаковић Крека, који ће примити то признање на затварању Феста, када ће бити приказан и филм о његовом стваралаштву, који ће практично и затворити 49. издање фестивала“, истакао је Пантелић.

Према његовим речима, велико је задовољство оних који раде на Фесту када имају сусрете са онима који бојили све ове године београдског међународног филмског фестивала.

Градски секретар за културу Иван Карл оценио је да је Фест и својеврстан повратак у биоскопе.

„Нарочито након одлуке Кризног штаба да у Центру 'Сава' повећамо капацитет и то је једно охрабрење за Фест, један ветар у леђа за све установе културе, наша позоришта, музеје, галерије, биоскопе. Ако наставимо имунизацију овим темпом, а Србија је једна од ретких земаља где грађани могу да бирају коју ће вакцину да приме, онда у наредних неколико месеци слоган Феста Повратак у будућност може да добије пун смисао“, оценио је Карл.

До 16. маја, уз поштовање епидемиолошких мера, уживајте у квалитетним филмовима 49. Феста.
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво