Читај ми!

Јован Мемедовић: Нова серија „Дивља Србија“ као едукативни путоказ

У наредних неколико недеља на Првом програму РТС-а, премијерно, у оквиру серијала „Сасвим природно“, аутора Јована Мемедовића, емитоваће се серија „Дивља Србија“.

У новом серијалу биће представљене животињске врсте, различите врсте инсеката, птица. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, аутор емисија Јован Мемедовић, истакао је да је идеја серијала да прикаже разноликост диверзитета, станишта животиња...

„Спремили смо доста тога у серијалу од четири наставка. Ову тему одабрали смо из два разлога, јер се последњих година доста људи извлачи да оде из града и истражује по планинама. И управо због њих ово је едукативни путоказ. С друге стране, треба знати шта урадити са дивљим животињама, змијама, птицама које сретнемо. Познати смо као земља која има разнолики биодиверзитет“, рекао је Јован Мемедовић.

Прва епизода серијала "Дивља Србија" је прича о зверима, како се мењало њихово станиште и број медведа током година.

„Популација медведа је нагло скочила, експанзија шакала је све већа, има га и у Београду, расте популација риса, вука... У првој емисији посвећеној медведима, има пуно снимака из Националног парка 'Тара', где су постављене камере на хранилиштима, а камере нам дају реалну слику са терена. На Тари има око 100 медведа, али то није реалан показатељ, јер они прелазе границу, примећени су и код Уба“, рекао је Јован Мемедовић.

„Друга епизода је прича о инсектима, који су изузетно важни, и опрез код инсеката, не уништавајте све што вам дође под руку, јер су они чистачи у природи, они су храна, разлажу материје биолошког састава. Много тога су нам олакшали у животу, јер они опрашују усеве и према њима морамо бити опрезни“, каже Мемедовић.

Додаје да се запрашивање комараца из ваздуха нигде не ради сем код нас. То је опасно и тада потаманите велику количину корисних инсеката.

„У причи о инсектима помињу се крпељи као носиоци заразних болести, комарци и остале бубе. За лајамску болест сви смо чули и она се манифестује тако што се појави црвенило тамо где је крпељ, а када га скинемо, ако се црвенило шири, после пет-шест дана треба се јавити лекару. Крпељи преносе и енцефалитис, који није толико карактеристичан за наше подвебље“, напомиње Мемедовић.

Додаје да у трећој емисији причамо о змијама, које нико не воли ни да види, а камоли да их додирне.

„Треба разграничити да народ зна под малих ногу, које змије су опасне, које нису и које је могуће срести у урбаним срединама. Треба бити јако опрезан када су у питању отровне змије“, истиче аутор серијала.

Додаје да је четврта емисија о птицама грабљивицама, које са нама немају неки контакт и од њих не треба да се плашимо, али су оне главни редуктор глодара, потребне су нам и заштићене. Треба поменути и голубове који су преносиоци неких болести.

Порука овог серијала је:

„Људи, слушајте струку, слушајте научнике, нека они буду у првом плану и нећете погрешити“, закључио је аутор серијала „Дивља Србија“, Јован Мемедовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво