Читај ми!

Омаж Здравку и Ранки Велимировић на Мартовском фестивалу

Поводом 90 година од рођења редитеља и сценаристе, дугогодишњег професора и декана ФДУ у Београду, Здравка Велимировића и 80 година од рођења Ранке Велимировић, документаристе и продуцента, 22. априла од 17 часова у Великој сали Дома омладине Београда, у оквиру програма 67/68. Мартовског фестивала, биће приказан избор њихових филмских остварења.

Омаж Здравку и Ранки Велимировић на Мартовском фестивалу Омаж Здравку и Ранки Велимировић на Мартовском фестивалу

У оквиру Омажа Здравку и Ранки Велимировић биће приказана остварење Умир крви (Здравко Велимировић, 1971), филм о крвној освети и покушајима да се тај обичај прекине, затим Медиала - Тајна вечера (Здравко Велимировић, 1969), остварење о осам славних српско-југословенских сликара који су стварали у Паризу и Бесмртни поручник у смрти са осмијехом (Ранка Велимировић 2006), филм о хероју Априлског рата, поручнику Југословенске Краљевске војске Божидару Жугићу.

Редитељ, сценариста, публициста и академик Здравко Велимировић рођен је на Цетињу 1930. године. Био је редовни професор филмске режије и декан Факултета драмских уметности (1976- 1996).

Завршио је Академију за позориште, филм, радио и ТВ у Београду, даље се усавршавао у Паризу на познатој академији ИДХЕЦ. Режирао је документарне, телевизијске и радио драме, као и осам играних филмова у земљи и иностранству. Добио је велики број награда и признања, међу којима је и Повеља за видан допринос светској кинематографји, Савеза филмских стваралаца Руске Федерације (2001).

Његови филмови су представљали југословенску кинематографију на многим интернационалним филмским фестивалима (Кан, Венеција, Сан Себастијан).

Био је члан жирија Југословенског фестивала документарног филма као и других домаћих и међународних фестивала.

Преминуо је у Београду 2005. године.

Филмски и ТВ продуцент, редитељ и документариста Ранка Велимировић (1940-2020) филмску каријеру и рад на филму започела је 1963. године, радећи са супругом Здравком на великим филмским пројектима.

Готово шест деценија посветила је филмској уметности и култури уопште, као креативни сарадник у реализацији значајних кинематографских остварења негдашње Југославије.

Као оснивач продуцентске куће „Либра филм“, у својству продуцента и аутора реализовала је 44 документарна филма, који су вишеструко награђивани на домаћим и међународним филмским фестивалима и представљају својеврсну културно-историјску баштину Србије и Црне Горе.

Била је члан Удружења филмских уметника, као и представник Србије у међународним жиријима на фестивалима документарног филма.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво