Читај ми!

Дупло издање Мартовског фестивала од 19. до 25. априла у Дому омладине

Будући да 67. Мартовски фестивал због пандемије коронавируса није одржан током 2020. године, у складу са одлуком Одбора фестивала наредно издање биће дупло: 67/68. Мартовски фестивал одржаће се од 19. до 25. априла 2021. у Дому омладине Београда, који је и организатор догађаја. Биће приказана комплетна прошлогодишња такмичарска селекција, као и филмови одабрани у такмичарски програм на основу новог конкурса. Такође, биће додељене фестивалске награде и за 67. и за 68. издање фестивала.

Један од најстаријих филмских фестивал у Европи и свету ове године трајаће седам дна дуже, а публици ће представити богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до 50 и преко 50 минута, експериментални филм и видео-арт, анимирани филм и кратки играни филм – категорија за коју постоји и међународна селекција.

Планиране су бројне специјалне пројекције, стручни програми и трибине за професионалце и студенте, разговори са гостима фестивала, мастер-клас и други пратећи програми.

Нови уметнички директор Мартовског фестивала је Дејан Дабић, филмски критичар и аутор анимираних филмова, дугогодишњи селектор Фестивала глумачких остварења у Нишу и уредник филмског програма Нишког културног центра.

О филмовима који су ушли у такмичарски програм 67. и 68. Мартовског фестивала одлучивала је селекциона комисија у саставу: Милан Никодијевић, редитељ, сценариста и продуцент; Владимир Шојат, филмски и ТВ монтажер, филмски аутор и видео уметник; Никола Мајдак млађи, сниматељ, аниматор, редитељ и предавач. Чланица селекционе комисије за избор такмичарског програма 68. Мартовског фестивала је и Драгана Латиновић, редитељка и продуценткиња. Стручни сарадник селекционе комисије 67. Мартовског фестивала је Драган Николић, уредник филмског програма Дома омладине Београда.

Жири 67/68. Мартовског фестивала, који ће одлучивати о наградама – Гран при Мартовског фестивала, награде за најбољи филм (по категоријама), струковне награде (за најбољу режију, камеру, монтажу и дизајн звука/компоновану музику), радиће у саставу: Желимир Жилник, редитељ и сценариста (председник жирија) – Србија, Вера Влајић, редитељка, сценаристкиња и аниматорка – Србија, Игор Безиновић, редитељ – Хрватска, Димитрис Kеркинос, професор и естетичар филма – Грчка, Радослав Т. Станишић, доктор драмских уметности: одсек филмологија и филмски и ТВ редитељ – Црна Гора.

Поред такмичарског програма, Мартовски фестивал имаће традиционално и богат ревијални филмски програм подељен у целине „Светска панорама“, „Регионална панорама“ и „Домаћа панорама“.

Публика ће имати прилику да погледа филмове који су победили на великим светским фестивалима, домаће, регионалне и светске премијере, дела значајних домаћих и међународних аутора, као и селекције остварења са значајних европских фестивала краткометражног филма у Kлермон Ферану, Драми и Берлину.

Мартовски фестивал је традиционално место сусрета филмских аутора из земље и иностранства, продуцената, дистрибутера и представника реномираних филмских фестивала, новинара и критичара, студената и професионалаца. То је место за промоцију документарног, анимираног, краткометражног и експерименталног филма, платформа за инспирацију и развој нових идеја, као и прилика за домаћу публику да погледа узбудљиве, пажљиво одабране актуелне наслове, које иначе нема прилике да види у биоскопској понуди.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво