Читај ми!

Да ли филмске психопате, по мишљењу стручњака, личе на оне из реалног живота

Груба дефиниција психопатске личности подразумева комбинацију хладнокрвности и агресивности. Екстремне психопате убијају без гриже савести, али психопате не морају нужно бити насилне. Белгијски професор психијатрије желео је да утврди који филмски ликови најбоље оличавају психопатске особине, а листу највећих филмских психопата су направили и психолози ФБИ-а.

Мада се процене разликују, једна од најчешће навођених статистика је она коју је установио Универзитет у Оксфорду да око један одсто становништва чине психопате. Супротно уобичајеној представи психопата у хорорима, стварна психопатска личност је веома вишезначан појам.

Стандардни тест за утврђивање психопатских особина личности чини листа од двадесет особина коју је осмислио канадски психолог др Роберт Д. Хер.

По овом тесту, психопатска личност има следеће особине: Извештачен и усиљен шарм, комплекс више вредности, сталну потребу за стимулацијом, патолошки лаже, лукави манипулант је, нема осећај кајања или кривице, има крајње површне емоционалне реакције, безосећајна је и нема емпатије, води паразитски начин живота, лоше контролише своје понашање, промискуитетна је, рано испољава проблеме у понашању, нема дугорочне циљеве, импулсивна је, неодговорна, не прихвата одговорност за сопствене поступке, склапа много површних љубавних веза, склони су малолетничкој деликвенцији, најчешће су повратници после издржавања затворске казне и врше различита кривична дела.

Професор Самуел Леистед је покушао да анализира који филмски ликови најбоље оличавају психопатске особине. Позвао је 10 својих пријатеља да му помогну и заједно погледају 400 филмова насталих од 1915. до 2010. године. Њихова анализа је издвојила 126 психопастских филмских ликова.

Антон Шигур из филма Нема земље за старце оцењен је као најреалнији психопата

Лик Хавијера Бардема у филму Нема земље за старце је класичан пример психопате, закључили су Леистед и његове колеге.

Шигур убија као да је то најнормалнија ствар на свету, савршено срећан кад испразни свој необичан пнеуматски пиштољ без икаквог трзаја.

„Чини се да је апсолутно нерањив и имун на било који облик осећања или хуманости“, тврде истраживачи.

Почасна признања припала су двојици ликова: Хансу Бекерту у првом звучном филму Фрица Ланга "М" и Хенрију Ли Лукасу у филму Хенри: Портрет серијског убице, Џека Мекнотона.

У немачком филму "М" из 1931. године Питер Лори глуми убицу деце, који оличава многе особине које данас приписујемо педофилима, напомиње Леистед и његове колеге.

„Лори представља Бекерта као неугледног човека кога изједа опсесија да ритуално убија децу“, додају истрживачи.

У филму Џона Мекнотона из 1986. године, Хенри: Портрет серијског убице, немогућност главног лика да било шта планира унапред, заједно са његовим хаотичним личним животом и поремећеним породичним односима, чине га уџбеничким примером идиопатског психопате, тврди Леистед.

Филмске психопате половином 20. века немају много везе са стварношћу

Ликови попут Томија Уда из филма Пољубац смрти из 1947. и Кодија Џарета из филма White Heat из 1949. године, представљени су као „жанровски зликовци“, попут гангстера или лудих научника погрешно типизирајући психопатске личности.

„Често су били карактерисани као садисти, непредвидиве, сексуално изопачене и емоционално нестабилне личности са опсесивним нагоном да буду насилни, да убијају или уништавају, обележени низом бизарних манира, попут кикотања, злокобног смејања или тикова што је потпуно далеко од стварности“, тврде стручњаци.

Деценијама су хорори давали крајње искривљену слику психопатских личности

Филмови попут Страве у Улици брестова и Петак 13. пружили су потпуно нови поглед на филмског психопату. Али Леистед и његове колеге у свом извештају тврде да Фреди Кругер и Џејсон Вурхис нису психопате.

„У овим филмовима“, пишу аутори, „психопатски ликови су углавном нереални, окићени низом особина као што су садизам, интелигенција и способност планирања како да ухвате следећу жртву. То су више популарне представе измишљених филмских убица него психопата“.

Жене психопате су реткост на филму, али и реалном животу

Међу 126 филмских психопата које је тим психолога одабрао, само 21 је био женског пола.

Типично, већина ових ликова је на исти калуп и углавном су представљене као „манипулаторке које своју сексуалну привлачност користе као главно оружје“, наводе аутори.

Примери таквих женских психопата на филму укључују Хедру Кларсон из филма Single White Female и Кетрин Тремел у Ниским страстима – где обе сексуалну привлачност користе за опасне намере.

Ликови попут Ени Вилкис у филму Мизери и Рејчел Фелпс у филму Major League су међу ретким изузецима од тог правила.

Неки од најпознатијих филмских психопата нису најбољи пример

Патрик Бејтмен у Америчком психу, Гордон Геко у Вол стриту, Норман Бејтс у Психу и Ханибал Лектор у Кад јагањци утихну, су забавни и застрашујући филмски ликови, сматра Леистед и његов тим колега, али се њихове особине не уклапају сасвим у профил психопаске личности.

„У нашој специфичној анализи која нас је занимала чини се да психопате у биоскопу, упркос стварним клиничким елементима, ипак остају у сфери филмске фикције“, сматрају аутори. „Већина психопатских зликоваца у филмовима подсећа на универзалног баука, готово неког 'архетипског зликовца'“, стоји у закључку.

Топ листа филмских психопата по мишљењу психолога из ФБИ-а

ФБИ-јеви психолози користе листу др Хера када врше психолошку процену осумњиченог или криминалца. Они су такође заронили у мрачни свет филмске фантастике и направили листу најаутентичнијих филмских психопата.

10. Норман Бејтс - Психо

Само име Хичкоковог филма упућује на то да имамо посла са психопатом, али аналитичари ФБИ-а га ипак стављају на последње место јер Норман пре показује класичне симптоме вишеструке личности, а не особине класичне психопатске личности

9. Ханибал Лектор - Кад јагањци утихну

Сцена у којој тек свршена агентица Кларис Стерлинг коју тумачи Џоди Фостер први пут среће сер Ентонија Хопкинса, култног Ханибала Лектора, како стручњаци ФБИ истичу, је савршен приказ интервјуа психопате са психологом.

У свакој од сцена у којима се појављује Ханибал постоји непогрешив ниво „лукавости“ и „манипулације“ који га не само издвајају као аутентичног психопату, већ и као задивљујућу глумачку креацију.

8. Репликант Леон Ковалски - Блејд ранер

На више начина, особине које је Ридли Скот доделио репликантима налазе се на листи за дијагнозу психопатских личности. Један од најзначајнијих елемената овог теста који користи ФБИ је емпатија. Леон Ковалски сигурно пада на овом тесту.

7. Гордон Геко - Вол стрит

„Похлепа је добра“, виче Гордон Геко, односно Мајкл Даглас, педесетак пута у узбудљивом говору у који на крају готово да поверујемо. Његове реторичке способности, налик на проповедника, савршени су приказ моћи психопате. Комбинација манипулације, комплекса више вредности и ужареног површног шарма може бити убитачна на више начина.

Гордон Геко је превише занимљив да бисмо га презирали, али такође и превише лишен људскости да би нам се свидео.

6. Џејма Бонд - посебно у интерпретацији Шона Конерија

Оно што се некоме може учинити као необичан избор, аналитичарима је свршено јасно зашто се нашао на листи. То како агент 007 немилосрдо убија злочинце није понашање нормалне особе, тврде психолози. То што он чини „у име њеног величанства“ не чини га ништа мање психопатом. Чак и када се борите са зликовцима, сасвим је природно да се некада појави нека емпатична реакција.

Промискуитетност, импулсивност, безосећајност и недостатак емпатије – све су то особине које се могу наћи код Бонда, Џејмса Бонда, не само у интерпретацији Шона Конерија.

5. Том Рипли - Талентовани господин Рипли

Многе тачке на листи особина које карактеришу психопате могле би се сажети и у термин „девијантно“ понашање, а то је фраза која би се сигурно могла применити на убиственог господина Риплија.

Он је јако шармантан, али иза уредно почешљане косе и испеганог оковратника се крије злокобан ум.

4. Алекс - Паклена поморанџа

Кјубрикова адаптација романа Ентонија Барџиса је по објављивању изазвала велику узнемиреност у јавности, па је било захтева и да се забрани његово приказивање.

Алексово психотично понашање вође банде испољава се кроз недостатак емпатије и сталну потребу за узбуђењима. Међутим, по оцени стручњака, мање је реалистична терапија којом покушавају да га излече.

3. Кевин - Морамо да разговарамо о Кевину

Психопатске особине личности много је теже доказати код деце, али у неком облику она се ипак може уочити.

У делу филма који се бави Кевиновом младошћу види се како он не показује билу какву блискост с другим људима, нити осећа трунку кајања, што су две кључне особине психопата.

2. Џед - Злоба (Malice)

У филму Злоба Алек Болдвин глуми хирурга који има „комплекс бога“, што је, такође, једна од кључних особина психопата.

Дрски и злобни Џед је савршен пример како се психопата лако прикрива. И Џед има велику количину површног шарма.

1. Џокер - Мрачни витез

Према ФБИ-у, најреалнији психопата у историји филма је кловн који ратује са Бетменом.

Лепота епске саге Кристофера Нолана била је у томе што је жанр стрипа транспоновао у трилер. По мишљењу стручњака, ако одузмете очигледну фикцију, остаје вам савршени пример психопате.

Већ у првој сцени овог филма Џокер показује хрпу особина с листе за утврђивање психопастке личности. У пљачки коју је извео добио је узбуђење за којим психопате жуде, али и извршио пљачку на потпуно непотребно суров начин.

Џокер се ничега не боји, нема проблем да убије било кога и жељан је сталног узбуђења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво