Читај ми!

После светске премијере у Берлину, „Келте" очекујемо у Београду

На онлајн, 71. Берлинском фестивалу - светска премијера српског филма „Келти" редитељке Милице Томовић. Дебитантски играни филм - породична драма снимљена је уз подршку Филмског центра Србије и београдског ФЕСТ-а.

Три генерације и дечји рођендански маскенбал 1993. године Време нестајање једне и настајања других држава. 

Ко су Келти у контексту приче која нас враћа у транзиционе, преломне године за многе генерације?

„То су људи који су трагали за неким другим идентитетом, за који немају разлога да га објашњавају, да га правдају, него да га преузму, учине својим и ураде нешто ново са њим....скрајнути људи ван маргина", каже Милица Томовић, редитељка.

Оживљавјаући интимне успомене из детињства, живот у Београду деведесетих попут времеплова, редитељка реалистично преиспитује прошлост - раслојавање - социјално, идеолошко, културолошко.

Све то, упаковано је у непретенциозан ауторски филм, чији су домети препознати на једном од три најпреситжнија светска фестивала.

„Мислим да селектори препознају шта ми то можемо да пружимо, мислим да је то нека сирова бескомпромисна идеја коју умемо да проткамо кроз неке можда свакодневне приче", сматра редитељка.

Претходних година у истом програму Берлинског фестивала Панорама - континуирано су приказани српски филмови Реквијем за госпођу Ј, Шавови и Отац.

Келте, након Берлина очекујемо и у Београду.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво