Читај ми!

Иван Карл: Фест је потпуно припремљен, програм је обезбеђен

Због пандемије, цео свет је померио пролећна културна дешавања – фестивал у Берлину је померен за март, додела Оскара за април, фестивал у Кану за јун. Иста судбина задесиће и културне манифестације у Београду.

Фест прати календар великих светских филмских манифестација. Гост Јутарњег програма Иван Карл, градски секретар за културу наглашава да ће Феста 2021. године бити, али нешто касније, највероватније од 2. до 11. априла.

„Ми смо се вагали условима у којима се налази наша земља и све остале земље, и Фест би могао да се одржи крајем фебруара и почетком марта, али мислим да је за све оне који чине Фест, а то су публика, гости и они који га припремају и раде, безбедније да то буде почетком априла“, додаје Карл.

Вакцинација узима све више маха код нас и у остатку света, тако да се очекује да ће можда и мере бити ублажене, па ће бити могуће да Фест угости више аутора, него што би то било могуће у тренутној ситуацији.

Фестивал је потпуно припремљен, програм је обезбеђен, филмови су уговорени.

„Програм ће бити јако добар, судећи по листи коју је припремио Југослав Пантелић. С обзиром на то како је изгледала кинематографска година иза нас, то је више него добар програм.
Прибојавали смо се да ће бити мање филмова. Биће их мање, али не толико колико се страховало“, наводи гост Јутарњег програма.

На овогодишњем Фесту публика ће бити у прилици да види 60 до 70 филмова. Планирано је да пројекције буду у мање дворана него иначе, али у дворанама које имају већи капацитет. Пројекције ће почињати у 9 сати ујутру, а завршавати у време које буде прописано у складу са мерама против пандемије.

Програм ће бити објављен почетком марта како би се имало неких месец дана и за публику да обезбеди карте пошто се не очекује да ће капацитет у дворанама бити стопроцентан, али се претпоставља да ће у априлу бити бољи него што би био у фебруару.

Октобарски салон

Октобарски салон прошле године није одржан због пандемије. То је манифестација на коју се не може применити рецепт такозваног дуплог фестивала, напомиње Иван Карл, као што ће бити урађено са Битефом ове године, са Фестивалом кратког метра и Фестивалом у Сопоту.

„Октобарски салон ће бити одржан ове године, као и наредне како бисмо се опет вратили на ритам одржавања сваке парне године“, каже градски секретар за културу.

Предвиђено је да се Октобарски салон ове године одржи у простору Музеја „25. мај“, а за следећу се, у договору са Министарством културе и Владом Републике Србије, планира да то буде прострор старе, некадашње ложионице у Савској улици, близу Београда на води који би и иначе у неком наредном периоду требало да буде реконструисана и ако би се то показало као добро решење, 2022. године, можда би у некој будућности тај простор могао да постане и трајнија адреса Октобарског салона.

Белеф

За овогодишње, 30. издање Београдског летњег фестивала планиран је нови, нешто измењени концепт. Белеф је прошле године, такође, трпео последице пандемије, али је можда добро да своје 30. издање дочека мало редефинисан и модернизован, сматра Карл.

„Прошле године је организована манифестација Београдска летња сцена која није успела у поном капацитету да се реализује, али је показала огроман потенцијал. На трагу тога, одлучено је да се редефинише Белеф и да се веће тежиште дâ позоришту и зваће се Белеф – Београдска летња сцена као нека врста продужења редовне позоришне сезоне и то не само за београдска позоришта, већ и за сцене из остатка Србије на више отворених пунктова у Београду. Наравно, то не искључује и остале сегменте Белефа, али ће доминантно бити позориште“, најављује Иван Карл, градски секретар за културу.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво