Читај ми!

Шах-мат – како је серија вратила сјај једној од најстаријих игара

Нису бесплатне, али продаја књига о шаху, за последња три месеца скочила је за 603 одсто. Откако је Нетфликс представио своју серију Дамин гамбит, И-беј је повећао продају шаховских сетова за 215 одсто, само у Америци. У међувремену, милиони људи почели су да играју шах преко интернета. Како се некада играо шах, а ко га игра данас, и може ли једна серија да поврати стари сјај овој игри?

Меч између Фишера и Спаског, 1992. у Београду, пратило је више од 200 новинара, а наградни фонд је био пет милиона долара. У овој игри, Србија је у прошлом веку била међу најуспешнијим државама у свету, а такмичари су били изузетно познати.

Данас деца од првог разреда имају могућност да га уче у школи, али није обавезан предмет. Тамара је првакиња Србије у шаху до 10 година и наступа за шаховски клуб „Видиковац“, док је Ања своју прву награду освојила у Солуну.

„Деда ми је показао прве потезе и онда сам пронашла љубав у шаху и зато сам се учланила у клуб. Већ сам кренула активно да играм и идем на турнире. Била сам на пуно турнира, у Естонији, Мађарској, Босни, Русији“, каже Тамара.

„Кренула сам на шах јер је мој отац играо шах као мали. Веома је занимљиво“, објашњава Ања.

Неуролози тврде да је шах гимнастика за дечји мозак. Код деце се развија способност брзог и правилног промишљања и стрпљења у важним ситуацијама.

„Шах је у Србији био као изборни предмет, али је мало школа изводило наставу шаха. У Русији, на пример, шах је обавезан предмет, тамо се више игра и зато они имају боље резултате“, наводи Дејан.

Шаху су популарност украле неке друге игре и околности. На пример – спор је, а време на телевизији кошта, па се никоме не исплати да преноси турнире уживо. С друге стране, серија Дамин гамбит је муњевитом брзином вратила популарност овој игри.

„Шах се из школских клупа и школских просторија преселио на интернет, ту се сада све одвија, играју се турнири, вежба се, деца уче шах, ретко шта се преноси на телевизији“, каже Дејан.

„Шах је живот“, рекао је Боби Фишер. Ако играте без плана, вероватно ћете изгубити. Сваки потез је важан, као и корак у животу. Можда је интернет шаху одузео стари сјај који је некада имао, али је уједно најстарију стратешку игру, уз помоћ серије поново учинио популарном и дао јој нови сјај и препознатљивост.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво