Читај ми!

Премијера „Коридора 92“ о бици за „пут живота“ у Посавини

Документарно-играни филм „Коридор 92“, о једној од најзначајнијих битака деведесетих година прошлог века, за пробој коридора у Посавини премијерно је приказан синоћ на Радио телевизији Републике Српске у оквиру обележавања 9. јануара – Дана Републике Српске. Била је то и битка за опстанак.

Филм ауторке Слађане Зарић посвећен је борбама које су трајале од 24. јуна до 6. октобра 1992, када је ослобођен коридор Бања Лука - Бијељина. Операција „Коридор“ је за становништво обе Крајине значила живот – поново је успостављено снабдевање храном, струјом, лековима.

Због недостатка кисеоника, јер је била прекинута путна комуникација, у бањалучком породилишту је у мају и јуну 1992. умрло 12 беба.

Филм прати исповести 80 бораца, а посвећен је војницима Војне поште Врање, који су погинули код Брода. Коридор 92 је заједнички пројекат Влада Српске и Србије, као део културе сећања и памћења, снимљен у продукцији и копродукцији РТРС-а и РТС-а.

ТВ премијера филма Коридор 92 на РТС-у је планирана за крај јануара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво