Читај ми!

Француско-српски филмски сусрети завршени на 26. ФАФ-у

Пети Француско-српски филмски сусрети у програму „Рандеву” трајали су три дана (30.11-02.12) у оквиру 26. Фестивала ауторског филма (ФАФ) у Београду, а аташе за културу Француског института Србије Катрин Фодри представила je резултате пројекта у Комбанк дворани.

„Ове године због читаве ситуације морали смо да ове сусрете организујемо онлајн, што је и омогућило да на тај начин имамо више учесника него претходних година, али то свакако не умањује тугу што не могу сви бити уживо у дружењу са нама", истакла је Фодријева. 

Нагласила је предности тих сусрета преко интернет платформи, само због чињенице да се може укључити више професионалаца из разних делова света истовремено.

Фодријева је изјавила да је било заиста пуно људи који су заинтересовани за француско-српске филмске сусрете, и уопште филмску продукцију ове две земље, а да цифре говоре саме за себе.

Било је 174 пријављених учесника, од тога 125 студената са Академија уметности и Факултета драмских уметности, 14 продуцената, 14 редитеља и сценариста, и још 21 других филмских професионалаца.

Укупно је било 400 учесника на 10 панела који су заједнички организовали ФАФ, Филмски центар Србије и Француски институт, што чини 40 особа по једној дебати - трибини.

„Главни ослонци ових сусрета биле су три теме, пре свега охрабривање копродукција за све професионалце у овом послу, затим подршка развоју публике, као и развој младог стваралаштва", појаснила је представница Француског института.

Неопходне посебне врсте помоћи 

На тему копродукције било је речи о коришћењу филмских сала у доба кризе узроковане пандемијом, и подвучено је да је филмски сектор доста претрпео и у Србији и Француској, а да су посебне врсте помоћи од стране влада апсолутно неопходне да би се одржале те области.

„У филмску индустрију се улаже 2,3 одсто привреде у Француској, чиме је прва од свих уметности по инвестицијама, али овај проценат је далеко испод износа који се улаже у производњу аутомобила ове земље", открила је аташе за културу.

За подстицај стваралаштва младих је присутна стипендија ФЕМИС - висока Национална француска школа слике и тона, одржан је и мастер клас за продукције документарних филмова, али и промоција краткометражног филма, што је све реализовано током ових сусрета. 

„Задовољни смо што су се млади одазвали овим сусретима 'Рандеву', јер је 125 студената пратило ове програме, и њима увек треба предложити садржаје који су прилагођени нивоима њихове каријере", појаснила је Катрин Фодри и додала да се нада уживо сусретима следеће године када се ситуација смири са пандемијом.

„Француска кинематографија је веома отворена за копродукције са свим земљама света, наравно увек и са Србијом", закључила је представница Француског института.

Мирољуб Вучковић испред Филмског центра Србије, из одељења за Међународну сарадњу, подсетио је да је некадашњи Институт за филм, сада управо ФЦС, био домаћин француске радионице документарног филма Атеље Варан, који је створен на иницијативу младих аутора.

Тако је управо Варан изнедрио неколико данас значајних српских стваралаца документарног филма од којих је најпознатија Мира Турајлић са својим вишеструко награђиваним остварењима Синема комунисто и Друга страна свега.

Вучковић је напоменуо да је ФЦС планирао, осим „Рандеву" програма, да сарадњу са Француском настави и управо са новом сесијом "Атељеа Варан", која би требало да се одржи у Београду у сарадњи са Француским културним центром.

„Циљ наредних сусрета 'Варана' је да учесници не буду фокусирани само на Србију, већ да покушамо да 'регрутујемо' полазнике из многих суседних земаља", закључио је Вучковић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво