Читај ми!

„Рандеву“ – француско-српски филмски сусрети на 26. ФАФ-у

Већ пету годину заредом, Француски институт наставља сарадњу са Фестивалом ауторског филма и ове године од 30. новембра до 2. децембра, организује програм „Рандеву“ у сарадњи са француским удружењем за промовисање и приказивање независног филма АЦИД, Филмског центра Србије и „Мегаком филма“.

Француско-српски филмски сусрети ће се, због епидемиолошке ситуације и немогућности доласка гостију, одржати у потпуности онлајн. Редитељи и продуценти из обе земље водиће дискусије на тему актуелних околности – како снимити филм током пандемије.

У оквиру Фестивала биће приказано 19 француских филмова, међу којима и избор Уружења АЦИД. Француски филмови ће се приказивати у склопу програма "Bande à part" и "Cinéfondation".

„Програм 'Bande à part' представља простор за формално и политички најрадикалнија дела ауторске кинематографије. То је простор за смеле, визионарске и независне гласове који проширују оквир онога што је филм. Ове године ће у 'Bande à part' програму бити приказани нови филмови Филипа Гарела, Хонг Санг Суа, Лава Дијаза. Такође, публика ће имати могућност да погледа прво женско ремек-дело у историји филма: Жана Дилман (1974) од Шантал Акерман. Филм Шантал Акерман је можда најамблематичнији пример за идеју кинематографије коју 'Bande à part' 'брани'“, наводи Владимир Перишић, селектор програма.

"Cinéfondation" је канска селекција кратких студентских филмова. У тој селекцији су се по први пут представили свету неки од најзначајнијих савремених аутора: Kорнелиу Порумбоју, Надав Лапид, Kорнел Мундруцо и други. Фестивал ауторског филма ће на 26. издању приказати награђене филмове из овогодишње селекције.

Осим округлих столова и селекција "Bande à part" и "Cinéfondation ", на програму су и садржаји намењени српским студентима и младим филмским стручњацима, као што су француски програми подршке за развој и продукцију страних филмова, стипендија ФЕМИС, резиденција писања краткометражног филма, мастерклас на тему документарног филма, програми финансирања и дистрибуције краткометражних филмова.

Сви разговори ће се одвијати онлајн, са симултаним преводом на српски и француски. Будући да је број учесника ограничен, сви заинтересовани могу се пријавити путем Гугловог формулара који се налази на сајту Фестивала, док се карте за филмске пројекције могу купити на благајнама биоскопских дворана. Такође, све панеле и дискусије, публика може пратити уживо преко Јутјуб канала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво