Читај ми!

„Име народа“, прича о Светозару Милетићу, али и борби за равноправност

После учешћа на фестивалима на Палићу и у Лесковцу, биографско-историјска драма „Име народа“, редитеља Дарка Бајића, у домаћим биоскопима уз ограничен број посетилаца и прописане епидемиолошке мере.

Име народа није само филм о једној од кључних личности српске историје, писцу, адвокату, једном од најутицајнијих политичара 19. века у аустроугарској Војводини Светозару Милетићу.

То је вишеслојна прича са израженим мелодрамским оквиром и о његовој ћерки Милици, првој новинарки у Србији која се борила за родну равноправност и наставила борбу свог више пута осуђиваног оца.

„На неки начин је то мој ауторски однос, мој ауторски позив женама да се боре до краја за своју слободу и за своју равноправност и са друге стране моје мишљење је да ће победити, зато што не ратују пушкама него ратују својом интелигенцијом“, каже редитељ Дарко Бајић.

Филм осликава посебан однос Светозара Милетића и супруге Анке – изгубили су више деце, тугу делили као и безусловну љубав.

Жену из сенке супругу успешног политчара и мајку храбре младе жене оживела је Ана Франић.

„Било је занимљиво бити неко ко је дефинитивно стуб, ко је стожер, ко окупља, ко подржава и ко воли. А то је најбитније. Без њене сушинске мајчинске и породичне љубави, нити би Светозар могао да носи тај свој барјак, такав какав је био свих тих година, нити би њена ћерка била таква и наставила очеву борбу“, објаснила је Франићева.

Човека који је тражио правду за свој народ, Светозара Милетића тумачи Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Ања Павићевић, Катарина Жутић, Жарко Лаушевић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво