Филмови, музика, изложбе, трибине због којих морате у Дом омладине Београда

Наредних дана очекује се затварање серијала Концерти на Зидићу, али Дом омладине Београда на репертоару, који обухвата музичке наступе, филмове Фестивала Субверзивног филма, изложбе и трибине, нуди садржаје које не би требало пропустити.

Осим тога, октобар месец доноси још атрактивних најава, као што је затварање Концерата на Зидићу, наставак фестивала Субверзивног филма План Б, изложбе и неколико трибина на актуелне теме.

Серијал "Monday Blues" који постоји од 2017. године, вечерас од 20 сати доноси музички блуз двојац – Александар Ђукић (бас и глас) и Бојан Вулин (гитара и глас).

Специфично за овај дуо је што њихови концерти нису само свирке, већ имају и трибински садржај. На наступима о блузу се прича исто колико се и свира.

Током протекле три сезоне на "Monday Blues" програмима, као гости Ђукића и Вулина, наступили су и: Милан Петровић (клавијатуре), Александра Бјелош (удараљке), Иван Јовановић (усна хармоника).

„Од почетка смо се трудили да се према изабраном блуз репертоару односимо као према песмама које смо сами написали, дакле упијамо их, поистовећујемо се с њима, свесно или несвесно их персонализујемо и тек онда оне излазе из нас на начин како то радимо“, објашњава Ђукић.

Осим концерта, вечерас су на програму и две трибине, и прва почиње у 19 часова, а под називом Шонин Мекгвајер: фантастика на покретној траци.

Друштво љубитеља фантастике „Лазар Комарчић“ у Трибинској сали организује овај панел о најпродуктивнијој жанровској ауторки последње деценије, јер Мекгвајерова спада у писце урбане фантастике, хорора, као и неке необичне мешавине тих жанрова, и углавном ствара дугачке серијале.

Она још црта стрипове, свира и снима музику, о чему ће такође бити речи на трибини чије су модераторке Јелена Јокановић и Ивана Дамњановић.

Изолацијски шок назив је друге трибине која ће се одржати у Холу Велике сале од 21 час, коју воде познати двојац филмских критичара и драматурга, Ненад Беквалац и Александар Радивојевић, твораци емисије Шок коридор.

Да би заокружили тематику и трилогију, којом су се бавили на претходне две трибине, Беквалац и Радивојевић ће се данас бавити изолацијом.

Прво су обрадили филмове на тему вируса и бавили се атмосфером неизвесне будућности пред апокалипсу, а сада ће кроз историју кинематографије приказати инсерте из филмова у којима се главни јунаци боре или издржавају у ограниченом простору.

Током октобра издвајају се две трибине, најављене за 5. и 9. октобар. WESTWORLD: Путеви и странпутице некад најбољег СФ-а на ТВ-у одржаће се у следећи понедељак.

Реч је о истоименој популарној ТВ серији научне фантастике, куће ХБО, где ће домаћин вечери Миљан Давид Танић покушати да одговори на питање: Где се налазимо после треће и у чекању четврте сезоне серије?

Осим њега, одговоре на сва питања даје и екипа подкаста Дописи из Дизниленда и која је помно пратила серију.

Друга трибина 9. октобра је посвећена домаћем остварењу Мој јутарњи смех: Прокрастинацијски гнев у српском филму из циклуса 12 гневних филмова.

На трибини о овом генерацијском експерименталном независном филму ће учествовати Марко Ђорђевић, сценариста, редитељ, монтажер, Филип Ђурић, глумац, Ивана Вуковић, глумица, и Милош Пушић, продуцент.

Ово дело је и апсолутни победник Фестивала ауторског филма 2019. године. 

После шест приказаних филмова, наставља се Фестивал Субверзивног филма – План Б у наредне две суботе 3. и 10. октобра, пројекцијама краткометражних наслова.

Прва субота ће представити дела У кутији Михајла Јевтића, Школице Срђана Кече и Кисело и слатко Марије Асамовић, док ће друге суботе на репертоару бити још два кратка остварења - Игра Јелене Јовчић и Хотлајн Драгана С. Николића.

За финале серијала Концерти на Зидићу 2. октобра од 20 часова наступиће аустријски уметник Петер Зирбс.

Прошле године отворио је концертну сезону на Платоу Милана Младеновића представљањем свог првог соло албума What if We Don't Exist?, а сада је затвара ди-џеј сетом који ће бити ексклузивна промоција новог ЕП пројекта On A Beautiful Day, објављеног 28. августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво